H Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή τις παραμέτρους των τεστ αντοχής για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν αναγκαστικές κινήσεις αύξησης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η εντύπωση αυτή δημιουργείται από το επίπεδο των παραδοχών, οι οποίες κινούνται λίγο πολύ στα επίπεδα του τεστ αντοχής του 2018 και είναι πολύ πιο ήπιες από το σετ παραδοχών του 2015. Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες, παρά την τιτάνια προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στους ισολογισμούς τους και την ορθολογικοποίηση του κόστους λειτουργίας τους, έχουν διατηρήσει βασικούς δείκτες φερεγγυότητας ικανούς να απορροφήσουν τους κραδασμούς τους δυσμενούς σεναρίου.
Σε αντίθεση με τα stress test του 2018 οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στην μείωση των NPEs αλλά και στο βαθμό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Σε απόλυτα νούμερα οι τράπεζες έχουν περάσει το μέσον της απόστασης που πρέπει να καλύψουν από τα 112 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων του 2015 έχοντας αυξήσει παράλληλα τις καλύψεις στο 48,5%. Σε αυτή τη διαδρομή οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας άντεξαν χωρίς τη συνδρομή νέων κεφαλαιακών δράσεων και σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες απαιτήσεις των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας (SREP), η άσκηση φαίνεται ότι θα λυθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Τουτέστιν τα τεστ αντοχής δεν οδηγούν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον για το 2021.
Την ίδια στιγμή το βεβαρημένο πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων, με ή χωρίς την συνδρομή του Ηρακλή ή της Bad Bank σε μια συγκυρία που δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αναμένεται να αδυνατίσει πολύ τα κεφαλαιακά περιθώρια των βασικών δεικτών φερεγγυότητας. Οι κινήσεις των τραπεζών σε αυτόν τον τομέα θα προχωρήσουν με χειρουργική ακρίβεια ως το καλοκαίρι, καθώς το 2020 φαίνεται να τους αφήνει «κληρονομιά» από 5 έως 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια και ουσιαστικά η επιβάρυνση μεταθέτει κατά ένα έτος το στόχο εξυγίανσης των ισολογισμών. Ο Μάρτιος θα είναι κομβικός μήνας αφού θεωρείται ορόσημο για την παύση των αναστολών πληρωμών. Μέχρι νεωτέρας φυσικά.
Το τι θα κάνουν οι τράπεζες μετά την 31η Ιουλίου, ήμερα στην οποία θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, θα εξαρτηθεί από το συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι ταμπού, έχουν ωστόσο το δικό τους timing και απαιτούν βαθμούς εμπιστοσύνης που θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων σε συνδυασμό με την είσοδο νέων μετόχων. Σε αυτό τον τομέα οι τράπεζες δεν τα έχουν πάει καλά. Aν τα πήγαιναν καλά οι αποτιμήσεις τους δεν θα ήταν στο ¼ της λογιστικής τους αξίας. Από την άλλη πλευρά, επί έξι χρόνια και σε πείσμα πολλών απαισιόδοξων αντιλήψεων οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεί όρθιες με ή χωρίς την ανοχή του επόπτη. Όμως το τελευταίο μίλι σε όλες τις δοκιμασίες είναι πάντα το πιο δύσκολο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.