Μπορεί οι επενδυτές να υποβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο -σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ- όμως το πετρέλαιο, ο χρυσός και ο δείκτης VIX φαίνεται ότι είναι καλύτερα συντονισμένα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Δείτε για παράδειγμα τη χθεσινή χρηματιστηριακή ημέρα. Το πρωί οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν οριακά θετικές, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκαν με ελαφρώς καθοδικό πρόσημο για να κλείσουν εν τέλει με πτώση άνω του 1%.
Την ίδια στιγμή τα παράγωγα στη Wall το πρωί κινήθηκαν με ελαφριά πτώση της τάξης του 0,3%, ενώ όταν η αγορά άνοιξε κινήθηκε έντονα πτωτικά με απώλειες έως και 1,4%.
Ενώ αρχικά οι αγορές έδειξαν για άλλη μια φορά ότι κινούνται κυρίως στον ρυθμό των στοιχείων του πληθωρισμού- χθες ανακοινώθηκαν από την Eurostat τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου- και των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου- το 10% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει ήδη τις επιδόσεις τους - εν τέλει οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επέβαλαν την επιστροφή στον ρεαλισμό.
Η άνοδος του πετρελαίου από το πρωί έως και 3% πυροδότησε τις ανησυχίες ότι αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύρραξη με τη συμμετοχή του Ιράν, τότε το ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης και στασιμοπληθωρισμού είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.
Η κίνηση του χρυσού ήταν επίσης ενδεικτική από το πρωί. Το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας με πρόσημο πέριξ του 1% για να σκαρφαλώσει από νωρίς το απόγευμα και μετά στο 1,4% ακόμα και στο 2%.
Ο δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στη Wall Street αν και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων για πάνω από 100 ημέρες (!), επίσης εχθές «προειδοποιούσε» από νωρίς για το αρνητικό γύρισμα των αγορών, με άνοδο πέριξ του 5% το πρωί και 10% το βράδυ.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι απλό:Εν καιρώ γεωπολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή, καλό είναι να τσεκάρουμε πετρέλαιο, χρυσό και δείκτη VIX πριν πάρουμε τις επενδυτικές μας αποφάσεις.
Το πετρέλαιο σε θέση ανεμοδείκτη
Η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ οδήγησε τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής να ακυρώσουν τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν, περιπλέκοντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς δεν θα διευρυνθεί στη Μέση Ανατολή.
Είναι προφανές ότι μια ευρύτερη σύγκρουση που μπορεί να συμπεριλάβει το Ιράν, βασικό προμηθευτή αργού, αλλά και άλλα κράτη, θα αυξήσει τον κίνδυνο της προσφοράς πετρελαίου σε μια αγορά που είναι ήδη πολύ στενή.
Η Τεχεράνη έχει δυστυχώς προειδοποιήσει για κλιμάκωση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πριν λίγες ημέρες μια τέτοια έκβαση ως «αναπόφευκτη».
Όλα αυτά αντικατοπτρίστηκαν στην τιμή του πετρελαίου από νωρίς εχθές, με αποτέλεσμα το Βrent να αναρριχηθεί σχεδόν έως τα 93 δολάρια/βαρέλι, μετά την έκκληση του Ιράν για άμεσο πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ισραήλ από τις μουσουλμανικές χώρες και απέλαση των Ισραηλινών πρεσβευτών.
Παρόλο που οι εισαγωγές πετρελαίου του Ισραήλ είναι μικρές στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσφοράς και ελάχιστες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή- το Ισραήλ προμηθεύεται πετρέλαιο κυρίως από Δυτική Αφρική και Μεσόγειο- εντούτοις οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ιραν για πετρελαϊκό εμπάργκο έχουν ειδική σημειολογία, που δεν ειναι άλλη από την κλιμάκωση του πολέμου.
Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε την παρατήρηση ότι το αργό χθες έλαβε πρόσθετη υποστήριξη από τα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σε μια σαφή ένδειξη ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 17% τον Σεπτέμβριο, με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου να καταγράφει ρεκόρ 15,54 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως λόγω της ισχυρής ζήτησης.
Θετική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου είχαν και οι ανακοινώσεις από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου για συρρίκνωση των αποθεμάτων στον κόμβο του Cushing, στην Οκλαχόμα, κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια. Εάν επιβεβαιωθούν από τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.
Σε θέση «μάχης» λοιπόν έχει έρθει το πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα με την αντίσταση των 92 δολαρίων/βαρέλι, με τις επόμενες αντιστάσεις να είναι αρκετά υψηλότερα, στα 95 δολάρια/βαρέλι και στα 98-100 δολάρια/βαρέλι, επίπεδα που σίγουρα θα προκαλέσουν ισχυρό πονοκέφαλο στις Κεντρικές Τράπεζες, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την πρόσφατη ανακοίνωση των καλύτερων πληθωριστικών στοιχείων.
Ο χρυσός σε θέση καταφυγίου
Η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και η ελαχιστοποίηση των ελπίδων για διπλωματική λύση μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, ενισχύει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια. (σ.σ: θυμηθείτε πρόσφατη ανάλυση εδώ).
Χθες κάτω από το σοβαρό ενδεχόμενο της κλιμάκωσης, ο χρυσός σημείωσε άνοδο από 1% εως 2%, για να κλείσει πέριξ του 1,4%.
Παρά την ενίσχυση του δολαρίου και την πεποίθηση ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο χρυσός από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει σωρρευτικά κέρδη της τάξης του 7%. Αυτό από μόνο του «φωνάζει» τον φόβο της αγοράς για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και διεύρυνση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Από πλευρά τεχνικής ανάλυσης, αν καταφέρει να δημιουργήσει βάση στα 1945 δολάρια/ουγγιά, η επόμενη αντίσταση είναι στα 1982-1987 δολάρια/ουγγιά. Αν κατακτηθεί και αυτό το επίπεδο, τότε το διάγραμμα «ανοίγει» για τα υψηλά του φετινού Μαΐου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.