«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Schaeuble. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «Το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το 2020. Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη. Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει "είμαστε εναντίον", αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι θέμα ανάλογων δεσμεύσεων είχε τεθεί και την περίοδο 2011 – 2012, όταν επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μέσω δύο επιστολών του, διαβεβαίωνε ότι το κόμμα του θα τηρούσε, από όποια πλευρά κι αν βρισκόταν, τα συμφωνηθέντα.
Ξεκάθαρο «Όχι» της Νέας Δημοκρατίας
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πάντως, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνούν με τα νέα μέτρα και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να τα ψηφίσει. Όπως άλλωστε έκανε και νωρίτερα, με αφορμή τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, M. Sapin.
Σε νεότερη ανακοίνωσή της, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:
H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα.
Δεν θα τα ψηφίσει.
Τώρα, η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο.
Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα.
Ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία.
Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε.
M. Sapin: Το ΔΝΤ ζητάει δεσμεύσεις από τη ΝΔ για τα μέτρα μετά το 2019 - Διαψεύδει το ΔΝΤ
Νωρίτερα, το ΔΝΤ διέψευσε τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Michel Sapin ότι το Ταμείο ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΔΝΤ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Sapin «το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN.
O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Sapin, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.
Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.
Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Sapin απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.
«Θέλω να επαναδιατυπώσω την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προσφέρει την στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δρα και φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN.
«Η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά μια ανησυχία βαραίνει την ελληνική οικονομία.Έχουμε ανάγκη η πραγματική οικονομία να επανεκκινηθεί» δήλωσε ακόμη ο Sapin.
Διαψεύδει η Νέα Δημοκρατία
Με ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο κλείνουν στην ΝΔ τα σενάρια που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, μετά τα όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Sapin, περί πιέσεων του ΔΝΤ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει σε μέτρα για μετά το 2019.
"Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ της ΝΔ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτε για το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε και για κανένα άλλο" ήταν το σχόλιο συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη προς το liberal.gr.
Στο Μοσχάτο πάντως δεν αντιλαμβάνονται την σκοπιμότητα των όσων είπε ο κ. Sapin στην συνέντευξη Τύπου περί αιτήματος του ΔΝΤ και αναρωτιούνται γιατί ο γάλλος υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση. Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι λίγα λεπτά μετά τα όσα είπε ο στενός συνεργάτης του Francois Hollande, το Ταμείο προχώρησε σε διάψευση, "αδειάζοντας" επί της ουσίας τον κ. Sapin.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή
Φωτογραφία: SOOC