Του Βασίλη Γεώργα
Μια από τα ίδια, με ελάχιστες ουσιαστικές επιμέρους τροποποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο συμφωνίας που απέρριψε εκκωφαντικά η κυβέρνηση πριν τρεις εβδομάδες, είναι η συμφωνία που έκλεισε ομόφωνα το βράδυ της Πέμπτης στο Eurogroup μεταξύ Ελλάδας- Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί είναι πανηγυρικό, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.
Η Ελλάδα «κέρδισε»το αυτονόητο, δηλαδή μια δόση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να είχε λάβει από πέρυσι, και πολλές, μα πάρα πολλές αόριστες υποσχέσεις για το χρέος που θα αντιμετωπιστεί όπως ξέραμε «αν χρειαστεί» το 2018 στη βάση των γνωστών αποφάσεων του περσινού Μαΐου.
Κέρδισε επίσης τις καλές προθέσεις των ευρωπαίων δανειστών για την παροχή τεχνικής βοήθειας ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα. Πήρε επίσης την υπόσχεση της Christine Lagarde ότι μέχρι τις 27 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια 2 δισ. δολαρίων για περίοδο 14μηνών, τα οποία όμως δεν θα αποδεσμευτούν πριν την επόμενη χρονιά και εφόσον η ευρωζώνη αποσαφηνίσει το ακριβές πλαίσιο των μέτρων διευθέτησης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.
Η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ θα είναι για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα γίνει την 1η Ιουλίου αφού εγκριθεί από τα κοινοβούλια και θα υλοποιηθεί σε δόσεις. Η πρώτη θα είναι 7,7 δις. ευρώ και θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια ύψους 800 εκατ. ευρώ αργότερα.
Για το χρέος το Eurogroup δεν μετακινήθηκε από τις αποφάσεις του περσινού Μαιου, με τη διαφορά, όμως, ότι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάχθηκε γενικόλογα και η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την εξέλιξη του ΑΕΠ. Στην απόφαση του Eurogroup περιλήφθηκε η πρόταση της Γαλλίας για τον σχετικό μηχανισμό, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας J. Dijsselbloem να δηλώνει ότι αν υπάρχει υψηλότερη ανάπτυξη θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αν είναι μικρότερη θα αποφασίζεται παράταση των αποπληρωμών. Ο μηχανισμός αυτός θα ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο πακέτο του χρέους που πρόκειται να εφαρμοστεί μετά το τέλος το προγράμματος.
Αποφάσεις για το χρέος δεν υπήρξαν. Υπήρξε όμως βελτιωμένη φρασεολογία ως προς την πρόθεση της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup η Ελλάδα συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για την πενταετία 2018-2022 ενώ από το 2023 μέχρι το 2060 η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά 2%. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η δημοσιονομική πορεία σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2% την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο πλαίσιο των μέτρων για το χρέος που προέβλεπε η απόφαση του Μαΐου 2016. Η αξιολόγηση του χρέους γίνεται με βάση τη συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέους παραμένει σε διαρκή καθοδική πορεία.
Στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι θα είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή ένα δε΄θυτερο πακέτο μέτρων στο βαθμό που είναι αναγκαίο.
Στα μέτρα διευθέτησης του χρέους περιλαμβάνεται η επέκταση της σταθμισμένης διάρκειας του χρέους του EFSF και η περαιτέρω αναβολή των τόκων «κατά 0 έως 15 χρόνια». Η σχετική διατύπωση δεν τροποιποιήθηκε ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένη όπως επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση.
Διαβάστε ακόμα:
- Poul Thomsen: Η σημερινή συμφωνία ήταν καλύτερη δυνατή λύση δεδομένου ότι λιγόστευε ο χρόνος
- Πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, από 2% και πάνω έως το 2060, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup
- W. Schaeuble: Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στο πρόγραμμα
- J. Dijsselbloem: Πετύχαμε συμφωνία, μετά το τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος