Του Γιώργου Φιντικάκη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη κυβέρνηση ως προς το στοίχημά της να κρατήσει υπό Δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, αφού αν ως τον Οκτώβριο δεν έχει στεφθεί από επιτυχία ο διαγωνισμός εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση του 100%.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές το κείμενο του "συμπληρωματικού" μνημονίου ως προς το σκέλος για τα ενεργειακά, προκαλώντας μάλιστα χθες εκνευρισμό από το υπουργείο Ενέργειας, πηγές του οποίου έσπευσαν να μιλήσουν για κάποιους "που επιχειρούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν εμπόδια κλείνοντας το μάτι στα συμφέροντα που επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ".
Αν δείχνει πάντως κάτι το κείμενο του μνημονίου αυτό είναι τα εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειακών υποχρεώσεων της χώρας, η πλειονότητα των οποίων πρέπει να υλοποιηθεί ή να πάρει μπροστά έως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Το βάρος πέφτει φυσικά στη ΔΕΗ, η γενική συνέλευση της οποίας στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να εγκρίνει αφενός το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αφετέρου τα νέα εξατομικευμένα τιμολόγια με τις βιομηχανίες- πελάτες της επιχείρησης στην Υψηλή Τάση.
Εκτός όμως του ΑΔΜΗΕ, το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου, να έχει ολοκληρώσει περίπου όλα όσα δεν έγιναν μαζί τη τελευταία διετία. Από τη ψήφιση στη Βουλή του νέου νόμου για τη στήριξη των ΑΠΕ (σσ: τέθηκε από προχθές σε δημόσια διαβούλευση), έως το νέο μηχανισμό για το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ), και το μόνιμο σύστημα αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτρισμού προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες (ΑΔΙ), για να σταχυολογήσουμε μερικά εξ αυτών.
Ο οδικός χάρτης του ΑΔΜΗΕ
Ειδικότερα, ως προς το κεφάλαιο ΑΔΜΗΕ, το "συμπληρωματικό" μνημόνιο επισημαίνει ότι :
- Έως το τέλος Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ πρέπει να έχει αποφασίσει τη πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
- Εντός του Ιουλίου πρέπει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
- Εντός του Οκτωβρίου πρέπει έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.
Από εκεί και πέρα το κείμενο αναφέρει ότι "εφόσον οι πιστωτές, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, διαπιστώσουν ελλιπή πρόοδο ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης στρατηγικού επενδυτή μέσα στο 2016 (σσ: για τουλάχιστον το 20%), τότε το Δημόσιο θα πρέπει έως τον Οκτώβριο του 2016 να ανακοινώσει την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου οι προσφορές να έχουν υποβληθεί έως το Δεκέμβριο του 2016, και η πλήρης ιδιωτικοποιήση του ΑΔΜΗΕ να έχει κλείσει εντός του 2017".
Εκνευρισμός στο ΥΠΕΝ
Το μήνυμα είναι σαφές, και δείχνει ακριβώς πόσο ασφυκτικά είναι τα περιθώρια που έχουν βάλει στη κυβέρνηση οι θεσμοί. Με άλλα λόγια αποτυχία του διαγωνισμού που καλείται να γίνει σε ένα εντυπωσιακά στενό χρονικό πλαίσιο, σημαίνει μπελάδες. Ίσως αυτή ακριβώς η πίεση να εξηγεί και τα επιθετικά από πλευράς ύφους χθεσινά σχόλια πηγών του υπουργείου Ενέργειας ότι "έχουν δυσαρεστηθεί πολλοί από την πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και της ΔΕΗ και επιχειρούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν εμπόδια, "κλείνοντας το μάτι" στα συμφέροντα που επιθυμούν τόσο την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όσο και την υλοποίηση του σχεδίου της "Μικρής ΔΕΗ".
Δεύτερη κατά σειρά σημασίας δοκιμασία για τη ΔΕΗ και το υπουργείο, όπως προκύπτει από το κείμενο του μνημονίου, είναι οι υποχρεωτικές δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), αρχής γενομένης από το φθινόπωρο. Όπως επισημαίνεται, οι δημοπρασίες πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι το 2017 και σε ποσοστά κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει το Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο.
Σε κάθε περίπτωση, διαβάζοντας το "συμπληρωματικό" μνημόνιο γίνεται σαφές για μια ακόμη φορά πόσο κρίσιμο είναι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, εντός των οποίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 11 ελληνικές ενεργειακές εκκρεμότητες.
Ιδού όλες οι ημερομηνίες ορόσημα :
Ιούνιος 2016
- Έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ (30 Ιουνίου) της απόφασης πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
- Ολοκλήρωση από τη ΔΕΗ των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες - πελάτες της στην Υψηλή Τάση, υπογράφοντας τις νέες συμβάσεις. Η εκκρεμότητα θα διευθετηθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου, εκεί όπου το Δημόσιο θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί με πλήρη ευελιξία κοστοστρεφή και πελατοκεντρικά τιμολόγια με τους βιομηχανικούς της πελάτες.
- Άμεση αποστολή των προτάσεων του ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ σχετικά με τα νέα τέλη χρήσης δικτύου.
- Κοινοποίηση στην ΕΕ του σχεδίου για τον μόνιμο μηχανισμό των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ).
- Ψήφιση από τη Βουλή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
- Νομοθέτηση του νέου μηχανισμού για το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ) καθώς και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Το σχέδιο για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ πρέπει να διασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί εντός 12 μηνών, και όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2017.
- Διευθέτηση των οφειλών μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ.
- Ολοκλήρωση της αναθεώρησης της ενεργειακής φορολογίας.
- Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με την υιοθέτηση από τη ΡΑΕ των νέων τιμολογίων διανομής, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση του διαχωρισμού του δικτύου, καθώς και την αναθεώρηση του προγράμματος δημοπρασιών φυσικού αερίου.
Ιούλιος 2016
- Προκήρυξη από τη ΔΕΗ του διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ
Σεπτέμβριος 2016
Έναρξη υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (ΝΟΜΕ).
Οκτώβριος 2016
Ανακύρηξη του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ.