Πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, από 2% και πάνω έως το 2060, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup

Πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, από 2% και πάνω έως το 2060, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup

Tη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία από ή και παραπάνω αλλά πάντως κοντά στο 2%, επισημαίνει η αποψινή απόφαση του Eurogroup.

Αφού καλωσορίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό υιοθετώντας τις δημοσιονομικές αλλαγές, η απόφαση του Eurogroup δεν παραλείπει να υπενθυμίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα τα επόμενα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα, με την απόφαση η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου ενώ γίνεται αναφορά και στο ότι πρέπει να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο, όμως, των μέτρων για το χρέος που προέβλεπε η Eurogroup του Μαΐου του2016.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να είναι σε συμφωνία με το δείκτη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια κάτω από το 20%.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στο ΔΣ του την κατ'' αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του ΔΝΤ για την «περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος» την οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, η ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνει ότι θα είναι ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενδεχομένως για τη αρχή της δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος.

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει πως «ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές» επισημαίνοντας ότι οι «μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ