Σε φάση ανάκαμψης και επανατοποθέτησης στην αγορά βρίσκεται ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αλλά και η ανάγκη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού χιλιάδων επιχειρήσεων, φέρνει τον κλάδο στην αιχμή των εξελίξεων.
Η σύγκλιση τεχνολογιών, κυρίως internet και τηλεπικοινωνιών, αλλά και η νέα ψηφιακή επανάσταση, «επιβάλει» την... επιστροφή του κλάδου, κάτω βεβαίως από εντελώς νέα βάση σε σχέση με το παρελθόν.
Είκοσι περίπου χρόνια μετά το σκάσιμο της φούσκας των dot coms, που έφερε πολλαπλές χρεοκοπίες και στην Ελλάδα όπου χάθηκαν πολλά εκατ. ευρώ και τεράστιες υπεραξίες από «τυφλές» εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κλάδος επιστρέφει κάτω από εντελώς άλλα δεδομένα.
Η ανάγκη για έργα πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού, σε πληθώρα κλάδων, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια επανάσταση που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με την Ελλάδα να ακολουθεί έστω και με κάποια καθυστέρηση μια μνημειώδη μετάλλαξη που εξελίσσεται παγκόσμια.
Μέσα σ' αυτό το τοπίο, καινούριες εταιρείες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών ξεπηδούν και στη χώρα μας, ενώ μια νέα γενιά εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής είναι ήδη στο προσκήνιο.
Πρόκειται για εταιρείες που έχουν στηθεί σε εντελώς άλλες βάσεις συγκριτικά με το παρελθόν, με εξειδικευμένες υπηρεσίες, ενώ αρκετές εξ αυτών έχουν βγει με πολύ μεγάλες αξιώσεις στο εξωτερικό, υλοποιώντας λίαν απαιτητικά έργα για μεγάλους οργανισμούς.
Ζούμε στην εποχή της παντοκρατορίας της τεχνολογίας
Στην εποχή μας, μια παγκόσμια ψηφιακή επανάσταση, είναι σε εξέλιξη. Η λεγόμενη και 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ, η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας, της ρομποτικής, της τηλεματικής, της τηλεεργασίας.
Μια ματιά στο ποιες εταιρείες «κυβερνούν» πλέον τον κόσμο έχοντας βάλει.. πόδι σε κάθε γωνιά της γης, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Ο λόγος για εταιρείες όπως Microsoft, Amazon, Apple, Google, Facebook, Alibaba, Tencent κ.α. Είναι οι εταιρείες που δεσπόζουν καταλυτικά και στη Wall Street έχοντας φτάσει σε κεφαλαιοποιήσεις που ουδέποτε είχαν φτάσει πετρελαϊκοί κολοσσοί!
Η νέα ψηφιακή τεχνολογία διαπερνά όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους, ακόμη και της πιο βαριάς βιομηχανίας. Στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλή εξειδίκευση, εξαιρετικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στελέχη λίαν ανταγωνιστικά διεθνώς. Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την επιτακτική του παραγωγικού μοντέλου, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει στη νέα εποχή.
Ίσως δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών είναι ο πιο… hot κλάδος της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με ισχυρό momentum ανάπτυξης και εξέλιξης. Παράλληλα, ο κλάδος λειτουργεί και ως ανάχωμα στο λεγόμενο brain drain, δεδομένου ότι τα στελέχη και οι μηχανικοί υπολογιστών μένουν στην Ελλάδα, ή επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Εμφατικές χρεοκοπίες που ταλάνισαν όλη την αγορά
Ο χώρος της πληροφορικής και της ευρύτερης τεχνολογίας, είδε μια σειρά από χρεοκοπίες και «κανόνια» τη δεκαετία του 2000, που προκάλεσαν μεγάλους τριγμούς σ’ όλη την αγορά. Ο κλάδος είδε να χρεοκοπούν περιπτώσεις όπως Πουλιάδης & Συνεργάτες (μαζί με πληθώρα θυγατρικών), Altec (η οποία πρωτύτερα είχε απορροφήσει τις επίσης εισηγμένες Sysware και Unisoft), Datamedia, Informatics, Multirama, Avenir (πρώην Ζήνων), Μάρακ, Emfasis Πληροφορική, Hitech, Ηπειρωτική Software, Intersonic, Compucon, PC Systems, Despec Πολυμέσα, Microland και πολλές άλλες.
Deloitte: Η αγορά υψηλής τεχνολογίας, είναι πολλαπλασιαστής ανάπτυξης
Σύμφωνα με μελέτη που έκανε προ μηνών η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η αξία της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να ανέλθει έως το 2023 στα επίπεδα των 7,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ένα δυναμικό σενάριο «Ανάπτυξης», από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Παράλληλα, μια αύξηση της αξίας της αγοράς ΤΠΕ κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξης των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2023, που σωρευτικά θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας σε βάθος πενταετίας. Σε επίπεδο απασχόλησης, αυτό μεταφράζεται σε 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο ΤΠΕ και 415.000 νέες θέσεις εργασίας στους άλλους κλάδους της οικονομίας έως το 2023.
Έργα ΕΣΠΑ τεχνολογίας και πληροφορικής ύψους 738 εκατ. έως το 2023
Έργα ΕΣΠΑ, τεχνολογίας και πληροφορικής, ύψους 738 εκατ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί ή μαίνεται να δρομολογηθούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των υπηρεσιών του δημοσίου της Ελλάδας. Παράλληλα, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα στραφεί προς έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και νέων τεχνολογιών.
Το συνολικό ύψος των έργων ΕΣΠΑ των δύο προγραμμάτων, έως τα τέλη του 2023 ξεπερνά τα 738 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 369,7 εκατ. ευρώ είναι ήδη ενταγμένα. Μερικά από τα έργα αυτά που θα «κληθούν» να υλοποιήσουν κάποιες εκ των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας είναι:
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων, διαλειτουργικότητα στα συστήματα κ.λπ.
- Σύστημα παρακολούθησης του δημοσιονομικού συστήματος, το λεγόμενο ERP του δημοσίου, εκτέλεσης και πληρωμών του Προϋπολογισμού, διαδικασίες Λογιστικής και Προμηθειών, αλλά και εποπτεία σε πραγματικό χρόνο των οικονομικών στοιχείων των φορέων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
- Εθνική Πύλη - Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας, το οποίο προβλέπεται να αποτελέσει τον ηλεκτρονικό κόμβο των κωδικοποιημένων νομοθετημάτων.
- Προωθείται ακόμη η δεύτερη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud 2ης γενιάς) πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειοψηφία των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου.
- Σύζευξις ΙΙ – Το έργο αφορά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB, καθώς και τηλεφωνίας σε περισσότερα από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου.
Η νέα «γενιά» της πληροφορικής στο Χρηματιστήριο
Πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το Χ.Α. έδειξε πως οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν δείξει και καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Η μελέτη καταπιάστηκε με τις εταιρείες Quest Συμμετοχών, Profile Software, Byte Computer, Quality & Reliability, Epsilon Net, Ideal, Ίλυδα, CPI, Entersoft, Logismos και Performance Technologies που ανήκει στην Εναλλακτική Αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο τελευταίες εισαγωγές στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. αφορούν μετοχές που προβιβάστηκαν από την Εναλλακτική και αμφότερες ανήκουν στον κλάδο της ευρύτερης πληροφορικής. Ο λόγος για τις Entersoft και Epsilon Net.
Η Epsilon Net έγινε η δεύτερη εταιρεία πληροφορικής που έκανε φέτος το «άλμα» από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του Χ.Α., καθώς είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η Entersoft. Η δημόσια προσφορά της Entersoft καλύφθηκε κατά 2,10 φορές περίπου, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 3,78 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια εγγραφή της Epsilon Net πέτυχε υπερκάλυψη κατά 1,7 φορές, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 5,33 εκατ. ευρώ.