Η τρελή πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τη μία ωθεί πολλούς επενδυτές να κυνηγήσουν τα μεγάλα και γρήγορα κέρδη, από την άλλη όμως αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να πειστούν και οι πιο… πιστοί κερδοσκόποι ότι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η μεταβλητότητα.
Να αγοράσω μετοχές ή να προτιμήσω τη σιγουριά του χρυσού; Να αναζητήσω υψηλές αποδόσεις αναλαμβάνοντας υψηλότερο ρίσκο ή να μείνω σε πιο ασφαλείς επενδύσεις όπως τα κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων οικονομιών;
Αφού πούμε ότι κάθε επενδυτής έχει το δικό του προφίλ ρίσκου και επομένως χρειάζεται και διαφορετική επενδυτική στρατηγική, και ότι το γνωστό μότο «οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές» ισχύει για όλες τις επενδυτικές κατηγορίες, πάμε να δούμε τους «πρωταθλητές» και τους «ουραγούς» των αγορών.
Με βάση την πορεία των ETFs έως την 31η Ιουλίου 2021, η επενδυτική κατηγορία με την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών είναι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ (US Large Caps), που προσέφεραν στους επενδυτές μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 15,23%. Στον αντίποδα, η χειρότερη επενδυτική κατηγορία αποδείχθηκαν τα εμπορεύματα (Commodities), τα οποία έδωσαν ετησίως στη δεκαετία -4%.
Τα ETFs είναι ένας καλός τρόπος ομαδοποίησης των επενδύσεων που καταγράφει ρεαλιστικά την τάση που επικρατεί στις αγορές. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ETFs, την δεύτερη καλύτερη επίδοση στη 10ετία (ετησιοποιημένη απόδοση) εμφανίζουν οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ (US Small Caps) με 12,32%, την 3η καλύτερη επίδοση έχουν οι παγκόσμιες μετοχές με 10,44%, την 4η τα αμερικανικά REITs με 10% και την 5η τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα με 6,96%.
Ο χρυσός έδωσε μόλις 0,71% ετησίως την τελευταία δεκαετία και 11,6% συνολικά, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 2,99%, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές έδωσαν 6,78% κάθε χρόνο. Στην κατηγορία των εμπορευμάτων, η οποία έδωσε αρνητική μέση ετήσια απόδοση στη δεκαετία, ο χρυσός δείχνει να έσωσε την παρτίδα, καθώς το Brent υποχώρησε κατά 35%, το αργό τύπου WTI κατά 23%, το ασήμι σημείωσε πτώση 23%, ενώ η τιμή του χαλκού έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.
Όσον αφορά τις αποδόσεις των σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών, κυριαρχεί ο τεχνολογικός Nasdaq με κέρδη 432%, ακολουθεί ο S&P 500 με άνοδο 240% στη δεκαετία και τρίτος έρχεται ο βιομηχανικός Dow Jones με 187%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο ιαπωνικός Nikkei με κέρδη 177% και ο γερμανικός DAX με άνοδο 117%. Κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου 2011-2020, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μόνο μία χρονιά, σημειώνοντας πτώση 4,4%. Δύο φορές έχει καταγράψει ετήσια άνοδο έως 2%, τέσσερις χρονιές έχει ενισχυθεί σε ποσοστό μεταξύ 12% και 19% και τρεις φορές έχει σημειώσει κέρδη άνω του 20%.
Η μέση ετήσια άνοδος του S&P για την ίδια περίοδο είναι 13,9%, που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου σε 6 από τα 10 χρόνια σημείωσε επίδοση πολύ διαφορετική από το μέσο όρο. Τρεις χρονιές κινήθηκε πολύ χαμηλότερα και τρεις χρονιές πολύ υψηλότερα. Επομένως, μία μακροπρόθεσμη τοποθέτηση μπορεί να προστατεύσει από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών και τις μεγάλες πτωτικές κινήσεις που είναι πολύ λογικό να καταγραφούν σε περιόδους έντονων αναταράξεων.