Σοκ και…δέος για τους φοροφυγάδες, με την εφορία να ενισχύει διαρκώς τα «όπλα» με στόχο να πετύχει καίριο πλήγμα και το 2025 στη φοροδιαφυγή. Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στην «ατζέντα» την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φοροφυγάδων μέχρι το 2027. Όμως, οι φορολογικές αρχές για να μείνουν εντός στόχων, εφοδιάζονται διαρκώς με νέα εργαλεία, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ψηφιακό και μη μέσο.
Οι «ράμπο» των αρχών μπορούν πλέον πραγματοποιήσουν με λίγα «κλικ» από τον υπολογιστή του γραφείου τους σαρωτικούς ελέγχους, ακόμη και εν αγνοία των φορολογούμενων, ενώ με τη χρήση του ΑΙ έχουν στα χέρια τους, σε χρόνο Dt, την «ακτινογραφία» μιας φορολογικής δήλωσης, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και τη δραστηριότητα των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα.
Στο καλεντάρι της ΑΑΔΕ για το 2025, μάλιστα, υπάρχει σχέδιο για 26.000 ελέγχους σε κάθε σημείο της χώρας, από τους οποίους οι 2.500 θα εστιάζουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις κληρονομιές και τις δωρεές. Ψηλά στη λίστα των ελεγκτών, φυσικά, βρίσκονται τα διάφορα κυκλώματα που ζημιώνουν τακτικά το δημόσιο ταμείο, όπως για παράδειγμα κυκλώματα που προχωρούν σε απάτες με το ΦΠΑ, αλλά και εικονικές επιχειρήσεις που αξιοποιούν «μαϊμού» τιμολόγια για να παρακάμπτουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής έχει μπει και μια νέα μονάδα ελέγχου που έχει την ονομασία «ΔΕΟΣ». Οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσουν τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τους φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ να έχουν στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις απάτες «καρουζέλ».
Υπενθυμίζεται, ότι πλέον μπαίνουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, δρομολογείται:
- η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
- η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης, «όπως λέμε από το χωράφι στο ράφι», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
- η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία, πριν από το τέλος του 2024, η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
- η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.