Ο ΦΠΑ θα εξελιχθεί και το 2024 στο «φάρμακο» για πάσα οικονομική νόσο και την κάλυψη της κάθε τρύπας που μπορεί να προκύψει στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται για το νέο έτος, αποσκοπούν στο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας χωρίς την παραμικρή αύξηση φορολογικού συντελεστή. Το αντίθετο. Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκύψουν και άλλες ευχάριστες ειδήσεις που δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο (όπως για παράδειγμα η χθεσινή εκτίναξη των εσόδων από τον τουρισμό τον Ιούλιο ή τα στοιχεία που δόθηκαν στις αρχές της εβδομάδας για την πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού) τότε θα… θυσιαστούν περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του 2024 ώστε να παραμείνουν οι χαμηλοί συντελεστές στις μεταφορές, στον σερβιριζόμενο καφέ, στους κινηματογράφους κλπ.
Το 1 δισ. ευρώ είναι η εκτιμώμενη αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ για το 2024. Από πού θα προκύψει αυτό το ποσό; Το μεγαλύτερο κονδύλι θα προέλθει φυσικά από τον συνδυασμό «ανάπτυξη –πληθωρισμός». Περίπου 3% αναμένεται ότι θα είναι η πραγματική ανάπτυξη (σ.σ αυτή την εκτίμηση θα αποτυπώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις 2 Οκτωβρίου, αυτή την εκτίμηση κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδας) ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ότι θα κινηθεί στο 2,5-με 3%.
Είναι λογικό λοιπόν να αναμένει κανείς ότι μόνο από αυτές τις δύο μεταβλητές, θα προκύψει μια αύξηση στα έσοδα του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 5% σε σχέση με το 2023. Η εξίσωση είναι πολύ απλή: μεγαλύτερο ΑΕΠ, μεγαλύτερη κατανάλωση, περισσότερος ΦΠΑ. Από εκεί και πέρα, το κάτι παραπάνω μπορεί να προκύψει από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής.
- Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά το μέτρο της καταβολής των κοινωνικών επιδομάτων σε κάρτα μπορεί να αποδώσει ακόμη και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον από ΦΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα πάψει να πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό και θα καταβάλλεται μέσω κάρτας, εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ. Τα 500 εκατ. ευρώ να είναι χρήματα που μέχρι τώρα διοχετεύονταν σε «μαύρες» συναλλαγές και τώρα θα περάσουν υποχρεωτικά από κάποιο κατάστημα και αυτομάτως μαζεύονται τα 50-100 εκατ. ευρώ.
- Στην αύξηση του ΦΠΑ αποσκοπεί και η αλλαγή στο σύστημα φορολόγησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όταν τα έσοδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι 3,4 δισ. ευρώ, όσο μικρός και αν γίνει ο αριθμός των μισθώσεων που θα υπαχθεί στον ΦΠΑ, τα πρόσθετα έσοδα μπορούν να ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
- Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η επέκταση των POS και η διασύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ μέσω ταμειακών, θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την αύξηση του ΦΠΑ. Όσο περισσότερες συναλλαγές περάσουν μέσα από την ηλεκτρονική «δαγκάνα» που στήνεται για την επόμενη χρονιά (πιθανότατα θα είναι σε πλήρη λειτουργία μετά την άνοιξη) τόσο το καλύτερο για την πορεία των φορολογικών εσόδων.