Ένας ισχυρός σύγχρονος αστικός χρηματιστηριακός μύθος, αναφέρει ότι το Δημόσιο Χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια των Κινέζων. Ο μύθος αυτός έχει ευφάνταστες προεκτάσεις, που οδηγούν σε δύο ερωτήματα που προκαλούν ρίγη αγωνίας. Το πρώτο είναι το τι θα συμβεί «αν οι Κινέζοι σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα» και το δεύτερο είναι το τι θα συμβεί «αν οι Κινέζοι πωλήσουν μαζικά τα αμερικανικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους».
Ταυτόχρονα ο μύθος αυτός οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι οι Κινέζοι με τα δολάρια που εισπράττουν από τους Αμερικανούς καταναλωτές, «ελέγχουν το χρέος των ΗΠΑ», ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον της Αμερικής.
Ωστόσο, η πρόσφατη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, έδειξε ότι η συνολική αξία των αμερικανικών ομολόγων που βρίσκονται στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο της Κίνας, υποχώρησε κάτω από το όριο του 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά από το 2010, φτάνοντας στα 981 δισ. δολ. Η υποχώρηση από τον Ιανουάριο του 2022, ανέρχεται στα 80 δισ. δολ.
Στο ακόλουθο γράφημα καταγράφονται οι χώρες που κατείχαν αμερικανικά ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 100 δισ. δολ., τον Ιανουάριο του 2022, όταν η Κίνα αναφερόταν ακόμα σαν κάτοχος ομολόγων αξίας 1,06 τρισ. δολ. Οι υπόλοιποι αλλοδαποί επενδυτές που ελέγχουν μέρος του αμερικανικού χρέους, προέρχονται από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Ελβετία, τις Νήσους Κέιμαν, την Ταϊβάν, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και άλλες.
Ο Κινεζικός παράγων έχει αποφασίσει να διαφοροποιήσει την έκθεση του στις αγορές διεθνούς χρέους, απομακρυνόμενος σταδιακά από το δολάριο και εισερχόμενος πιο δυναμικά στις αγορές ευρωπαϊκού χρέους.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στα 30,4 τρισ. δολ., με το «ταβάνι» του να βρίσκεται στα 31,4 τρισ. δολ, μετά την απόφαση του Κογκρέσου στις 16 Δεκεμβρίου 2012, να το ανεβάσει κατά 2,5 τρισ. δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία του Covid-19, το χρέος ανερχόταν στα 23 τρισ. δολ.
Ο «αστικός χρηματιστηριακός μύθος» για τη δύναμη που ασκεί ο κινεζικός παράγοντας στο αμερικανικό χρέος καταρρέει ακόμα περισσότερο, αν ληφθεί υπ’ όψη η γενικότερη διάρθρωση των δανειστών του Αμερικανικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το ακόλουθο γράφημα που έχει σαν σημείο αναφοράς τα δεδομένα της 19ης Ιανουαρίου 2022, το 19,1% του χρέους βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της Fed.
To 38,6% βρίσκεται στα χέρια Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών θεσμικών επενδυτών. Το 9,2% ανήκει σε κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και συνταξιοδοτικά ταμεία. Το 3,8% βρίσκεται στα χέρια του στρατιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου. Τέλος το 3,3%, ανήκει στο συνταξιοδοτικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων των ΗΠΑ.
Δηλαδή το 74% του Δημοσίου Χρέους των ΗΠΑ, βρίσκεται σε Αμερικανικά χέρια. Ένα γεγονός που φανερώνει τα υψηλά περιθώρια αντοχής τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς αγοράς των αμερικανικών ομολόγων. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τα ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια κρατών, που είναι φιλικά προς τις ΗΠΑ, η έκθεση στον Κινεζικό παράγοντα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί σαν δυνητικά απειλητική.
Η σχέση του αμερικανικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, ανέρχεται στο 133%. Ένα ποσοστό που την κατατάσσει στην 12η θέση παγκοσμίως, με πρώτη την Ιαπωνία με 257% και στην 4η θέση στα πλαίσια του ΟΟΣΑ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβαλε μέσα στο 2021, στους πιστωτές της, το ποσό των $562 δισ., για τόκους εξυπηρέτησης των ομολόγων.