Ποιος κοροϊδεύει ποιον με τις ιδιωτικοποιήσεις;

Ποιος κοροϊδεύει ποιον με τις ιδιωτικοποιήσεις;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις πέραν των όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, τη διαψεύδει όμως το μνημόνιο που η ίδια ψήφισε. Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επιμένει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 9 (+2), οι θεσμοί όμως ζητούν 23. Οι υπουργοί Τσακαλώτος, και Σταθάκης υποστηρίζουν ό,τι ακριβώς και ο Σκουρλέτης, τα κοινοβούλια όμως της Γερμανίας και της Ολλανδίας από τα οποία πέρασε το ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο ψήφισαν για υπερδιπλάσιο αριθμό.

Τελικά, ποιος κοροϊδεύει ποιόν με τις αποκρατικοποιήσεις; Εμείς ή οι δανειστές; Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τη ψήφιση του μνημονίου, και ουδείς ξέρει τι ακριβώς θα ιδιωτικοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου Ταμείου για τον Πλούτο. Άλλα υποστηρίζουν οι δανειστές, άλλα η κυβέρνηση, διαφορετικά τα λένε οι υπουργοί της, διαφορετικά τα γράφει το ΦΕΚ του μνημονίου.

Η αλήθεια είναι ότι το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας για το νέο υπερ-Ταμείο δεν το έχουμε ακόμη δει. Τον σκελετό τον γνωρίζουμε όχι όμως κρίσιμες λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορεί επομένως κάποιος να κάνει είναι να παραθέσει τα γεγονότα.

Όταν το περασμένο Αύγουστο κατατέθηκε η δανειακή σύμβαση προς ψήφιση στη Βουλή συνοδευόταν από δύο παραρτήματα. Το πρώτο αφορούσε το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης ("Asset Development Plan"- ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που συμπεριελάμβανε 23 περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ από τις 31/12/2014. Το δεύτερο παράρτημα περιελάμβανε 74 προαπαιτούμενα (prior actions) που όφειλε να κάνει το Δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές ακριβώς οι 23 αποκρατικοποιήσεις.

Για κάποιο περίεργο όμως λόγο, που ουδέποτε εξηγήθηκε, και τα δύο αυτά παραρτήματα εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το μνημόνιο. Μέχρι και την ημέρα της ψήφισης, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015, βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσαν εις μάτην τα χαμένα παραρτήματα, και ρωτούσαν υπουργούς της κυβέρνησης τι απέγιναν, δίχως να παίρνουν απάντηση.

Χρειάστηκε να δημοσιευτεί το μνημόνιο στο ΦΕΚ (94 A'/14.08.2015) για να διαβάσουμε ότι "το ADP επισυνάπτεται στο παρόν μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας", όπως και ότι "ο κατάλογος κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, επισυνάπτεται στο παρόν μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας". Την ίδια ημέρα, δημοσιεύτηκε επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής της 30ής Ιουλίου με την οποία εγκρινόταν το εξαφανισμένο από τη Βουλή "Asset Development Plan". Το σχέδιο με τις 23 ιδιωτικοποιήσεις δεν περιλαμβανόταν στην απόφαση.

Το μυστήριο με τα παραρτήματα-φάντασμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν στις 18 Αυγούστου το γερμανικό κοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει, όπως και έγινε, το ελληνικό πρόγραμμα. Ως δια μαγείας, μαζί με το κυρίως κείμενο του μνημονίου, εμφανίστηκαν και τα δύο χαμένα παραρτήματα, τα οποία και ψήφισαν οι Γερμανοί βουλευτές!

Ένα μήνα μετά, το Σεπτέμβριο 2015, τα χαμένα παραρτήματα του μνημονίου επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή τις εκλογές και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση εκείνο το πρόγραμμα, η συμφωνία με τους δανειστές που ψηφίστηκε τον Αύγουστο περιελάμβανε μόνο εννέα ιδιωτικοποιήσεις. Τον Οκτώβριο, 30 βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν ερώτηση προς τη κυβέρνηση με την οποία ζητούσαν να μάθουν πόσες τελικά ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν. Οι 23 όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο ή οι 9 όπως ανέφερε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ακόμη και σήμερα, σαφής απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει. Τα επίμαχα παραρτήματα θεωρούνται επισήμως αγνοούμενα. Ακόμη και σήμερα αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της Βουλής και ξεφυλλίσει το νόμο του μνημονίου (ν.4336/2015), δεν θα τα βρει.

Το μυστήριο έχει περιπλακεί περαιτέρω από το γεγονός ότι το νέο υπερ Ταμείο, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ΕΤΑΔ, αποκτά και μια τέταρτη θυγατρική, για τις ΔΕΚΟ.

Σε αυτήν σύμφωνα με τη κυβέρνηση θα μεταφερθούν όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να παραμείνουν εκεί για χρόνια, και κάποια στιγμή στο μέλλον να αξιοποιηθούν, ανάλογα πάντα με τη βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αλλά οι θεσμοί φέρονται να έχουν διαφορετική άποψη. Ισχυρίζονται ότι η νέα θυγατρική ΔΕΚΟ, θα προικιστεί με άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πέραν των όσων ελέγχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ , το οποίο και θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να ολοκληρώσει την πλειονότητα των 23 αποκρατικοποιήσεων.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τα όσα μας έχει πει η κυβέρνηση για το νέο υπερ-Ταμείο δεν είναι ακριβώς έτσι. Όσο για τους Γερμανούς δύσκολα θα κάνουν πίσω, όχι μόνο γιατί έχουν ψηφίσει το ADP στη Βουλή, όσο και γιατί έχουν συμφέρον να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Αποτελούν ένα είδος collateral για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα.

Γ.Φ.