Πώς αποεπενδύουν τα μεγάλα funds
Shutterstock
Shutterstock

Πώς αποεπενδύουν τα μεγάλα funds

Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούν δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η μεγάλη διεθνής εταιρεία Private Equity CVC Capital Partners εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους των επενδύσεων που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς ή όχι, αυτό υποθέτουμε πως θα φανεί σε βάθος χρόνου. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι μία καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε λίγο με το θέμα των επενδύσεων που κάνουν οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στο Private Equity. Ο κλάδος Private Equity είναι από τους πιο σημαντικούς στην διεθνή επιχειρηματική ζωή, καθώς τα κεφάλαια που διαχειρίζονται αυτές οι εταιρείες είναι της τάξης των αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διεθνείς κολοσσοί όπως οι αμερικανικές εταιρείες Blackstone (BX NYSE) που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο στο Private Equity, η πρωτοπόρος του τομέα KKR (KKR NYSE) και η Apollo Global Management (APO NYSE) είναι από τις πιο γνωστές αλλά σίγουρα δεν είναι οι μόνες. Πολλές άλλες είναι δραστήριες με έδρα τις ΗΠΑ, την Δυτική Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Ασία.

Το σύνηθες μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών αυτών συνίσταται στην χρήση των υπό διαχείριση κεφαλαίων που τους έχουν εμπιστευθεί οι πελάτες τους, σε συνδυασμό με δανειακά κεφάλαια, για την αγορά επιχειρήσεων τις οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και εν τέλει κάποια στιγμή να τις πουλήσουν για να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Αυτός είναι ο στόχος τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιτυγχάνεται πάντα.

Οι επιχειρήσεις που εξαγοράζονται από εταιρείες Private Equity ανήκουν σε διάφορους κλάδους και μπορεί να είναι αυτόνομες επιχειρήσεις, θυγατρικές κάποιων άλλων ή να αποτελούν οργανικό μέρος μίας πιο μεγάλης εταιρείας που επιθυμεί να επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και αποφασίζει να αποσχίσει κάποια κομμάτια της. Οι εταιρείες στόχοι μπορεί να έχουν ανάγκη από κεφάλαια για ανάπτυξη, μπορεί να δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μπορεί να υποφέρουν από διαμάχες των μετόχων τους ή να βρίσκονται σε χώρες που το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο.

Σε άλλες περιπτώσεις, η εταιρεία είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο αλλά οι επενδυτές δεν της δίνουν την πρέπουσα (κατά την εκτίμηση των μετόχων της) σημασία και η αγορά της από μία εταιρεία Private Equity αποτελεί για τους μετόχους μία καλή λύση. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους για τους οποίους μία επιχείρηση περνά κάτω από τον έλεγχο μίας εταιρείας Private Equity, πάντα υπάρχει ο στόχος στον οποίον αναφερθήκαμε παραπάνω: η τελική πώληση σε μία τιμή που θα αποφέρει κέρδη στους επενδυτές που χρηματοδοτούν τις επενδύσεις, δηλαδή στους πελάτες της.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά οι περισσότερες εταιρείες PE προτιμούν να πουλήσουν μετά την παρέλευση πενταετίας, αν αυτό είναι βέβαια εφικτό. Οι τρόποι πώλησης, ή αποεπένδυσης όπως λέμε πολλές φορές ή εξόδου (exit) όπως λένε οι Αμερικανοί δεν είναι και πολλοί. Η μεταβιβάζουν την επιχείρηση σε κάποιον επενδυτή ή την βάζουν στο χρηματιστήριο και σταδιακά πουλάνε το ποσοστό τους. Υπάρχουν πολλά πρόσφατα παραδείγματα από εξόδους εταιρειών PE από τις επενδύσεις τους. ΄

Πριν περίπου έναν μήνα, η σουηδική εταιρεία Private Equity EQT AB (EQT STOCKHOLM) ανακοίνωσε την πώληση της εταιρείας Schuelke & Mayr GMBH η οποία είναι κατασκευάστρια προϊόντων προσωπικής υγιεινής με εξειδίκευση στα καθαριστικά χεριών. Η EQT είχε αγοράσει την Schuelke & Mayr το 2020 από την μεγάλη γαλλική εταιρεία βιομηχανικών αερίων Air Liquide (AI PARIS).

Ο αγοραστής είναι το επενδυτικό όχημα των Γερμανών δισεκατομμυριούχων Andreas και Thomas Struengmann, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg θα πληρώσουν περίπου 1,50 δισεκατομμύρια Ευρώ για να αγοράσουν την Schuelke & Mayr. Στις επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Schuelke & Mayr δεν υπάρχει καμία αναφορά στην απόδοση που πέτυχε η EQT.Το Bloomberg επικαλείται όμως τις πηγές του και εκτιμά πως η τελική απόδοση είναι της τάξης του 500% μέσα σε μία τριετία.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται πως η σουηδική επιχείρηση βρίσκεται στην διαδικασία πώλησης και άλλων εταιρειών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, καθώς προσπαθεί να επιστρέψει χρήματα στους (ικανοποιημένους) επενδυτές της την στιγμή που βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης άλλων 20 δισεκατομμυρίων Ευρώ που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την πραγματοποίηση άλλων αγορών σαν αυτή της Schuelke & Mayr.  

Μία άλλη έξοδο, η οποία έγινε με διαφορετικό τρόπο, είχαμε εξετάσει πριν περίπου δυόμισι μήνες (Μία εξαγορά που ενισχύει το Nasdaq αλλά εκνευρίζει τους μετόχους | Liberal.gr). Η Thoma Bravo, μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κλάδου Private Equity (Ο Orlando Bravo, o βασιλιάς των Private Equity,  πηγαίνει από το ένα deal στο άλλο με αιχμή την τεχνολογία | Liberal.gr) αποφάσισε να πουλήσει στο χρηματιστήριο Nasdaq (NDAQ NASDAQ) την Adenza, μία εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού για τη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Η διαφορά με την προηγούμενη περίπτωση είναι πως εδώ η Thoma Bravo θα εισπράξει 5,75 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και θα αποκτήσει και περίπου το 15% των μετοχών της εταιρείας Nasdaq αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά δηλαδή η Thoma Bravo θα ωφεληθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και παραπάνω αν η μετοχή της Nasdaq ανεβεί τα επόμενα χρόνια. Το κέρδος για την Thoma Bravo είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού η αγορά της Adenza της είχε κοστίσει περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η Thoma Bravo δεν βιάζεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στο Nasdaq, σε αντίθεση με ότι θα έκαναν οι περισσότεροι ανταγωνιστές της. Γενικά θεωρείται μία από αυτές που έχουν τον πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδύσεις τους. 

Μία άλλη πολύ πρόσφατη περίπτωση εξόδου είναι αυτή της πώλησης μίας αλυσίδας αυστραλιανής αλυσίδας pubs από την KKR. Η αμερικανική εταιρεία θα πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της στην αλυσίδα Australian Venue Company, η οποία είναι ιδιοκτήτρια 200 και πλέον pubs και bars στην Αυστραλία. Αγοραστής είναι η εταιρεία Private Equity PAG με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Το τίμημα ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι γνωστό το ποσό που είχε καταβάλει η KKR για την αγορά του μεριδίου. Φαίνεται όμως πως η πώληση, η οποία λογικά έφερε καλά κέρδη στην αμερικανική εταιρεία, έχει σχέση με την απόφασή της να αγοράσει τις υποδομές του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της ιταλικής Telecom Italia, κάτι που προφανώς θα απαιτήσει αρκετά χρήματα. 

Μπορούμε να βρούμε πολλά άλλα παραδείγματα με εταιρείες Private Equity που αποχωρίζονται τις επενδύσεις τους και βρίσκουν διαφόρων ειδών αγοραστές, εισηγμένες εταιρείες, δισεκατομμυριούχους ιδιώτες, άλλες εταιρείες Private Equity ή κάποιους άλλους αγοραστές. Οι περισσότερες έξοδοι που γίνονται αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά κερδοφόρες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι πάντα έτσι.

Η άνοδος των επιτοκίων κάνει την χρηματοδότηση όλο και πιο ακριβή, πράγμα που σημαίνει πως στο μέλλον μπορεί να δυσκολέψουν για τις εταιρείες Private Equity. Προς το παρόν όμως, και με την βοήθεια του καλού χρηματιστηριακού κλίματος, ο πολυπόθητος στόχος του exit από τις επενδύσεις επιτυγχάνεται μάλλον εύκολα και γρήγορα, κρατώντας τους επενδυτές ικανοποιημένους και εξασφαλίζοντας πολλές νέες δουλειές στα Private Equities. Προς το παρόν τουλάχιστον.