Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μια εντελώς... άνυδρη και «στεγνή» από επενδύσεις περίοδο η εταιρεία επενδύσεων real estate Grivalia Properties καταφέρνει και ελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, τόσο μέσω μετοχικής συμμετοχής, όσο, κυρίως, μέσω άμεσης εισροής επενδυτικών κεφαλαίων. Πρόκειται για εξέλιξη που αφενός μαρτυρά την έξωθεν καλή μαρτυρία που έχει το management της εταιρείας, όσο και το ότι ο κλάδος του real estate στην Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια ολοσχερούς μετασχηματισμού και αναβάθμισης.
Μια αναβάθμιση που θα κινείται σύμφωνα με τους νέους κανόνες που διέπουν το διεθνές στερέωμα, όπου υπάρχουν διατάξεις για συγκεκριμένες προδιαγραφές στα δημόσια κτήρια, με ενεργειακό αποτύπωμα φιλικό προς το περιβάλλον, μακριά από τη... βασιλεία του τσιμένου, παλαιότερων δεκαετών.
Σ'' αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, έχει τεράστια διαδρομή να διανύσει. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, «απαιτούν» την αναβάθμισή τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες «πράσινης» στροφής. Πρόκειται για μια ολική αλλαγή φιλοσοφίας που διεθνώς διέπει όλες τις νέες κατασκευές, ενώ πλέον, υποχρεώνεται και η χώρα μας να ακολουθήσει.
H Grivalia Properties, η εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο από το 2016 και μέλος πλέον και του FTSE 25, πρωταγωνιστεί στην έλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων κατευθυνόμενα στον κλάδο του real estate. Ένας κλάδος που – μέσα στην κρίση – έχει «λιώσει» σε ότι αφορά τις τιμές, αλλά και τη συνολική εικόνα του.
Χθες, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ανακοινώθηκε ότι το International Financial Corporations (IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, επενδύει 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία, για τη βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα δάνειο με καλούς όρους σε ότι αφορά το κόστος αποπληρωμής του, παρέχοντας στην Grivalia Properties εποικοδομητικά κεφάλαια ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της.
Μάλιστα, μέσω αυτής της κίνησης το IFC εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πιστοποίηση «Αριστείας Σχεδιασμού για Μεγαλύτερη Αποδοτικότητα» (Excellence in Design for Greater Efficiencies-EDGE). Τα κτίρια με πιστοποίηση EDGE καταναλώνουν 20% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα τοπικά πρότυπα.
Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή βάσει της οδηγίας της Ε.Ε για την ενεργειακή απόδοση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνολική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα χάρη στη μείωση της κατανάλωσης και του ενεργειακού κόστους.
Επένδυση ουσίας αλλά και σημειολογίας
Πρόκειται για μια κίνηση ουσίας αλλά και σημειολογίας, καθώς με αυτό τον τρόπο, όπως τονίστηκε απο στελέχη του IFG, δίνουν το... σύνθημα και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες στη χώρα μας για ανασκούμπωμα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia κ. Γιώργο Χρυσικό, η επένδυση έγινε μετά από ενδελεχή εξέταση του χαρτοφυλακίου της ελληνικής εταιρείας. «Έγιναν πολλές επισκέψεις στη χώρα μας, μας γνώρισαν καλά, είδαν τις προοπτικές».
Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Χρυσικός είναι η αναβάθμιση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της Grivalia, προς την κατεύθυνση της... πράσινης στροφής, σε διεθνή πρότυπα, με λιγότερα ενεργειακά κόστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είπε ο κ. Tomasz Telma, περιφερειακός διευθυντής του IFC σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία «η επένδυση αυτή είναι η πρώτη συμφωνία του IFC στην Ελλάδα στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και συνάδει με την επιλεκτική και προσωρινή στρατηγική του IFC για τον επαναπροσδιορισμό της Ελλάδας σε πολλά μέτωπα».
Όπως επισήμανε, είναι μια επένδυση που «θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον εμπορικό τομέα των ακινήτων και θα βοηθήσει στο να καταστούν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, με σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές επιχειρηματικές υποδομές και μειωμένα ενεργειακά κόστη».
Τα εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα
Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, αποτελεί σημαντικό μέρος των επιχειρηματικών υποδομών στην Ελλάδα και αντιστοιχεί περίπου στο 6% του ΑΕΠ της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ο κλάδος έχει επηρεαστεί από τη μείωση των τιμών των ακινήτων, τα επίπεδα ενοικίων, το κλείσιμο ή τη φυγή εταιρειών και γενικώς από τη γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η... πράσινη στροφή του χαρτοφυλακίου της Grivalia
Σήμερα, η Grivalia κατέχει και λειτουργεί σχεδόν 90 εμπορικά ακίνητα, κυρίως στην Ελλάδα, τα οποία μισθώνονται από εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως αυτές των τραπεζών, του λιανικού εμπορίου και των κεντρικών γραφείων παραγωγικών επιχειρήσεων. Στην αγορά των εμπορικών ακινήτων, τα κτίρια αντιστοιχούν στο 37% της κατανάλωσης ενέργειας.
Το Green Plaza στο Μαρούσι είναι η μεγαλύτερη τωρινή επένδυση και αποτελεί πρότυπο για τη συνέχεια. Πρόκειται για το κτήριο γραφείων που βρίσκεται στη συμβολή Κηφισίας με Αγίου Κωνσταντίνου, λίγο πιο πάνω από το «δαχτυλίδι», που απαίτησε επένδυση 7 εκατ. ευρώ.
Ολόκληρη η φιλοσοφία της εταιρείας πλέον διέπεται από τους όρους της ολιστικής προσέγγισης σύμφωνα με τους καινούριους ενεργειακούς όρους. Πάνω σ'' αυτό το μοντέλο, η εταιρεία θα προχωρήσει στην αναβάθμιση και ενεργειακή πιστοποίηση τριών ακόμα σημαντικών κτιρίων του χαρτοφυλακίου της.
Μέσα στο 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Piraus Port Plaza 1, project στο οποίο συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας με την Dimand Real Estate.
Το κτήριο βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και αποτελεί μέρος των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Ολόκληροι οι αποθηκευτικοί χώροι και το παλαιό εργοστάσιο θα αλλάξουν, θα αναβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε επαγγελματικά κτίρια και γραφεία εμπορικών χρήσεων σύγχρονων προδιαγραφών.
Κατόπιν, το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε διεθνούς κύρους μισθωτές, ενώ η Grivalia που τον περασμένο Οκτώβριο αγόρασε το 50%, έχει option για την εξαγορά του υπολοίπου 50%.
Οι ισχυροί μέτοχοι της Grivalia Properties
Η εταιρεία Grivalia Properties που αποτελεί το μετασχηματισμό της Eurobank Properties, έχει ένα από τα πιο «δυνατά» μετοχικά σχήματα σ'' όλο το χρηματιστήριο. Από το 2014 έχει ισχυρούς μετοχικούς partners παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Prem Watsa και το επενδυτικό του fund Fairfax (41,50%), Wellington Management Company (11,16%), Τράπεζα Eurobank (20%), Ξένοι θεσμικοί (13,85%), Brandes Investment Partnets (5%), Fidelity (4,99%) κ.ο.κ.
Η εταιρεία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται με εγχώριες τράπεζες τη λήψη δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να υποστηρίξει τα επενδυτικά της projects.
Άλλωστε, είναι μια εταιρεία με απολύτως ελεγχόμενο δανεισμό που (πριν τις ανωτέρω δανειακές κινήσεις) δεν ξεπερνούσε το 6% του ενεργητικού της, που στο τέλος 2016 ανέρχονταν στο 1 δισ. Ευρώ.