Ο Tουρισμός θα κρίνει το βάθος της ύφεσης εκτιμά το οικονομικό επιτελείο καθώς το 60% των εσόδων του τουρισμού εισπράττεται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών από τον Οκτώβριο και μετά τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν στην οικονομία και με βάση τα σημερινά δεδομένα θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικότερες συνθήκες.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στη Βουλή δήλωσε αισιόδοξος ότι η ύφεση δεν θα είναι τελικά τόσο υψηλή όσο εκτιμά η Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας από 4,7% έως 7,9%. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα όλοι τροποποιούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για την Ελλάδα προς το θετικότερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών :
– Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση είχε υπολογιστεί στο 2,6%. Η Στατιστική Υπηρεσίας όμως «έδωσε» 0,9%. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο και εφόσον τα στοιχεία αυτά διατηρηθούν, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό η ύφεση να περιορισθεί στο 4,7% στο τέλος του έτους.
– Το δεύτερο τρίμηνο είναι και το χειρότερο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείο, υπολογίζεται ύφεση της τάξης του 15,7%. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήταν και το καλύτερο του έτους, καθώς είχε καταγραφεί ανάπτυξη 2,8%.
– Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι οι εξελίξεις στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση θα είναι οριακά αρνητική. Στο κακό σενάριο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει για το τρίτο τρίμηνο του έτους μείωση του ΑΕΠ κατά 6%.
– Στο τελευταίο τρίμηνο, με βάση τις υποθέσεις, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο καλό σενάριο και κατά 5% στο αρνητικό σενάριο.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 4,7%. Πάντως τις τελευταίες ημέρες οι προβλέψεις οργανισμών αλλά και του ΚΕΠΕ παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν (9,75%), όπως επίσης και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στο καλό σενάριο το ΚΕΠΕ υπολογίζει μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 5,67% και 7,16% στο κακό σενάριο. Ο ΟΟΣΑ στο Economic Outlook εκτιμά ότι φέτος η ύφεση στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 8%, όταν στη Γαλλία θα διαμορφωθεί στο 11,4%, στην Ιταλία σε 11,3%, στο Βέλγιο 8,9%, ενώ συνολικά στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 9,1%.
Πάντως, τα στοιχεία που συλλέγει σε καθημερινή βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ενθαρρυντικά. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας έχουν πάρει μπροστά και ήδη τα αποτελέσματα του Μαΐου και Ιουνίου, ξεπερνούν τα αντίστοιχα του 2019.
Συνεργεία αυτοκινήτων, γιατροί, fast food, κουρεία και κομμωτήρια καταγράφουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αναβαλλόμενη κατανάλωση η οποία πραγματοποιείται από τις 4 Μαΐου όπου και ξεκίνησε το άνοιγμα της οικονομίας.