H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρώτον δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά στον μηχανισμό επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος –και αυτό καλύπτει την περίοδο τουλάχιστον του πρώτου εξαμήνου- και δεύτερον ότι θα συνεχίσει να επιδοτεί το ρεύμα μέχρι η τιμή λιανικής να υποχωρήσει στο επίπεδο των 15-16 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Τι προκύπτει αν συνδυαστούν αυτές οι δύο δηλώσεις; Ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών θα πληρώνει προς 15-16 λεπτά μια κιλοβατώρα (ή 24-25 λεπτά μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023 εκτός και αν γίνει το θαύμα και υποχωρήσουν οι τιμές χονδρικής στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2021.
Τα επίπεδα των 15-16 λεπτών, ουσιαστικά φέρνουν επιβαρύνσεις της τάξεως του 50% συγκριτικά με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Κάτι που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά είτε θα αφομοιώσουν αυτά τα επίπεδα τιμών είτε θα επέμβουν με επενδύσεις (π.χ αντικαταστάσεις συσκευών, ενεργειακές θωρακίσεις, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κλπ) ώστε να συγκρατήσουν το κόστος.
Δύο τα ενδεχόμενα: ή η τιμή χονδρικής θα υποχωρήσει σε σταθερή και μόνιμη βάση σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σ.σ είναι πολύ νωρίς να υποστηρίξει κάποιος κάτι τέτοιο δεδομένου ότι μόλις χθες και για μια ημέρα φτάσαμε στα 58 ευρώ και αυτό επειδή σηκώθηκε δυνατός άνεμος) οπότε θα σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις, ή θα συνεχίσουν οι τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε θα συγκρατούνται στα επιθυμητά επίπεδα των 15-16 λεπτών χάρη στους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Γεννάται βέβαια ένα σημαντικό ερώτημα: τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο με τα κριτήρια επιδότησης; Θα αυστηροποιηθούν; Θα καταστούν μικρότερες οι επιδοτήσεις για όσους καταναλώνουν περισσότερες από 500 κιλοβατώρες ανά μήνα; Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ας άνοιξε η συζήτηση στο Eurogroup. Για μετά τον Ιούνιο όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αλλάξει το σκηνικό. Αν λοιπόν κάποιος θα πρέπει να προετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο» αυτός είναι ο διαχειριστής του νοικοκυριού που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος.