Τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν τα τιμολόγια για τον μήνα Μάρτιο και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Φεβρουαρίου.
Από τη στιγμή που η μέση τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας για τον Φεβρουάριο κινείται στα επίπεδα των 160 ευρώ, το πιο αναμενόμενο είναι ότι και οι τιμές λιανικής δεν θα διαφοροποιηθούν από τα 20-21 λεπτά ή ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα στους παρόχους που θα θελήσουν να κινηθούν λίγο πιο επιθετικά ποντάροντας ενδεχομένως σε περαιτέρω πτώση της τιμής τώρα που οδεύουμε σιγά-σιγά προς την άνοιξη.
Αν αυτό συμβεί, οι επιδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ηλεκτρικής ενέργεια δεν θα διαφοροποιηθούν: 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες και μηδενική επιδότηση για μεγαλύτερες καταναλώσεις που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη επιδότηση θα είναι τα 20 ευρώ ανά μήνα, (ή κάτι περισσότερο για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου).
Στο ερώτημα πότε θα σταματήσουν εντελώς οι επιδοτήσεις, η απάντηση είναι η εξής: πρώτον αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο που θα παραμένει σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων υπό μια προϋπόθεση: ότι η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας θα κινείται πάνω από τα 120 ευρώ.
Αν η τιμή πέσει κάτω από τα 120 ευρώ -που σημαίνει ότι και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τις τιμές λιανικής κάτω από τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τότε και οι επιδοτήσεις θα μπορούν να πέσουν στο απόλυτο μηδέν. Αυτό που θα μείνει -σε αυτή την περίπτωση- ως «κληρονομιά» στα νοικοκυριά είναι μια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 50-60% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα η οποία και θα μας ακολουθεί εκτός και αν η τιμή χονδρικής του ρεύματος υποχωρήσει και πάλι προς τα 50-60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όσο για το φυσικό αέριο, δεν θα τύχει επιδότησης ούτε τον Μάρτιο. Άλλωστε, τον επόμενο μήνα αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές λιανικής. Ήδη ο Φεβρουάριος φαίνεται με κλείνει με την τιμή της μεγαβατώρας στο ολλανδικό χρηματιστήριο να πέφτει κάτω από τα 60 ευρώ. Παράθυρο ευκαιρίας επομένως προκειμένου και η λιανική να πέσει ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή της ΔΕΠΑ ή του κρατικού προϋπολογισμού.
Επιδότηση 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα και 0 λεπτά στο φυσικό αέριο, σημαίνει και μηδέν συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στα έξοδα για την ενεργειακή δαπάνη. Το οικονομικό επιτελείο χτίζει ήδη τον δημοσιονομικό χώρο για την «επόμενη μέρα» και πλέον το πιθανότερο είναι ότι οι επόμενες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές.