Από τη μία πλευρά η… πολυδιαφημισμένη ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οποία αμφισβητείται τελικά το ποιοι τη θέλουν και από την άλλη οι εσωτερικές «ανάγκες» - κυρίως σε πολιτικό επίπεδο – της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Είναι μία κόντρα που αποκτά διαστάσεις ουσιαστικής απόκλισης απόψεων στην καρδιά της ζώνης του ευρώ και που σύμφωνα με αναλυτές θα έχει αρκετά επεισόδια στο μέλλον.
Ο Wolfgang Schaeuble «καρφώνει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χαλαρή νομισματική της πολιτική και ο Mario Draghi… ορθώνει το ανάστημά του, «φωνάζοντας» ότι η κεντρική τράπεζα δεν υπακούει στους πολιτικούς αλλά στο νόμο.
Οι επιπτώσεις, η ουσία, η βαρύτητα αλλά και οι παράπλευρες απώλειες αυτής της, φαινομενικά τουλάχιστον, σκληρής αντιπαράθεσης, θα φανούν, σύμφωνα με αναλυτές, στο μέλλον, ωστόσο σήμερα δίνεται η εικόνα μίας ένωσης που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια που η ίδια αφήνει να… σπάσουν.
Η χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε ένα εντελώς διαφορετικού… ύφους ενδιαφέρον, καθώς όλες οι εκτιμήσεις απέκλειαν το ενδεχόμενο κάποιας νέας έκπληξης από πλευράς Draghi. Τα αυτιά όλων ήταν στραμμένα στην αντίδραση του «Super Mario» στις γερμανικές «βολές».
Είχαν προηγηθεί τα επικριτικά σχόλια του Wolfgang Schaeuble για την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία όχι σύμφωνα με τον ίδιο μόνο κάνει κακό στους Γερμανούς αποταμιευτές αλλά δίνει ώθηση και στους οπαδούς του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.
Ο Draghi εμφανίστηκε με διάθεση να υπεραμυνθεί των επιλογών του διοικητικού συμβουλίου, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Το οξύμωρο είναι ότι ήταν το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Schaeuble αυτό που επέμενε να συμπεριληφθεί στο καταστατικό της ΕΚΤ η έννοια της ανεξαρτησίας της.
Οι απαντήσεις που έδωσε ο Draghi ήταν ηχηρές και αφορούσαν σε όλο το εύρος της κριτικής που ασκείται στην ΕΚΤ και στον ίδιο προσωπικά από τη Γερμανία, για τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της οικονομίας.
Ο Ιταλός γνώριζε ότι θα δεχόταν βροχή ερωτήσεων για τις δηλώσεις του Wolfgang Schaeuble. Και αυτό γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επέλεξε την... πλάγια οδό για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
Αντιθέτως, η δήλωση του Schaeuble στις αρχές Απριλίου ήταν ξεκάθαρη των διαθέσεων και των αντιρρήσεων της γερμανικής πλευράς. «Δεν με ευχαριστούν τα χαμηλά επιτόκια. Θα προτιμούσα υψηλότερα επιτόκια», είχε πει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, δίνοντας, μάλιστα πολιτική χροιά στην κόντρα με την ΕΚΤ, καθώς απέδωσε την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD, στις επιλογές του Draghi.
Βέβαια, η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι έκαναν τον Draghi να πει ότι η συνάντησή του με τον Schaeuble, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ότι ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι «δεν εννοούσε αυτό που είπε ή ότι δεν είπε αυτό που ακριβώς εννοούσε». Όπως, όμως, λένε πολλοί στην Ευρώπη, με καυστική διάθεση, οι συζητήσεις με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ γίνονται πάντα σε καλό κλίμα, αλλά ο Schaeuble περνάει πάντα το μήνυμά του.
Οι επικρίσεις από τη Γερμανία δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του ισχυρού Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Βολές» κατά του Draghi και της πολιτικής της ΕΚΤ έχει εξαπολύσει στο παρελθόν και ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος, ωστόσο, προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να... κατευνάσει τα πνεύματα επισημαίνοντας την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Στο… σίριαλ, «επενέβη» και ο πρώην διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και νυν πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, Axel Weber, ο οποίος εκτίμησε ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας έχουν φτάσει στα όρια της νομισματικής πολιτικής, καθώς πλέον τα όποια οφέλη αντισταθμίζονται από το κόστος και τις παράπλευρες επιπτώσεις.
Στη συνέντευξη τύπου ο Draghi ρωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο για τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων στους Γερμανούς αποταμιευτές και συνταξιούχους. Ο Ιταλός είπε ότι σαφώς και εξετάζονται οι επιπτώσεις όμως τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι θετικές επιδράσεις από τις αγορές ομολόγων οι οποίες δεν έχουν ακόμη φανεί. Λίγα λεπτά πριν, βέβαια, είχε σημειώσει με έμφαση ότι οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης και δεν μπορούν να εστιάσουν σε μία και μόνο χώρα.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο ότι τυγχάνει και είναι Ιταλός στο τιμόνι της ΕΚΤ την περίοδο που λαμβάνονται τόσο αντισυμβατικά μέτρα, λέγοντας πως όποιος και αν ήταν στη θέση του τις ίδιες αποφάσεις θα λάμβανε καθώς οι συνθήκες είναι αυτές που απαιτούν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Με άλλα λόγια, ο Draghi ζητάει χρόνο για να αποδώσουν τα μέτρα, αλλά και «καρφώνει» και αυτός με τη σειρά του τους πολιτικούς που δεν προχωρούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως δήλωσε «αν οι κυβερνήσεις είχαν κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε τα μέτρα της ΕΚΤ θα είχαν πιο άμεσο αντίκτυπο».
Η συνέχεια, σύμφωνα με αναλυτές θα δοθεί όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα για το Brexit και ανάλογα πάντα με τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, σε μία εποχή που η Ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει εκτός από οικονομικά προβλήματα μία τεράστια προσφυγική κρίση η οποία έχει τις δικές της συνέπειες, δίνοντας ώθηση στα συντηρητικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.