Το EuroWorking Group δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στο ελληνικό αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές την κυβέρνησης.
Ειδικότερα, στα πλαίσια της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με διαρροή από το Μαξίμου, κανένα από τα κράτη - μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.
Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF έδωσε και τυπικά την έγκρισή του για τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA), ενημέρωσε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM).
Ειδικότερα, ο EFSF αποφάσισε την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ από το «επιταχυνόμενο» επιτόκιο (step-up margin) την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018, την μείωση του ίδιου επιτοκίου στο 0% από 2% την περίοδο 17 Ιουνίου 2010 - 17 Ιουνίου 2019, με το οποίο η χώρα θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, καθώς και την επιστροφή ποσού 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάτοχοι ομολόγων SMP/ANFA.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνει στην ανακοίνωση ότι «μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της».
«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της», προσθέτει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι η αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 11,3 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2012 θα μπορούσε να διαρκέσει για την περίοδο έως το 2022, με ανανέωση της απόφασης του EFSF κάθε εξάμηνο. Κάθε τέτοια απόφαση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, βασίζεται στη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη συνέχιση της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.