Την προσπάθεια της Βρετανίας να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη αμφισβητούν ηγετικά στελέχη τεχνολογικών εταιριών και επενδυτές κεφαλαίων, μετά την παρουσίαση των σχεδίων της κυβέρνησης για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, προανήγγειλε την αύξηση του φόρου επί των κεφαλαιακών κερδών (CGT) - μια εισφορά επί των κερδών που αποκομίζουν οι επενδυτές από την πώληση μιας επένδυσης - στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ανακοίνωσης σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης των Εργατικών για τις δημοσιονομικές δαπάνες και τη φορολογία.
Σύμφωνα με το CNBC, ο χαμηλότερος συντελεστής φόρου κεφαλαιακών κερδών αυξήθηκε στο 18% από 10%, ενώ ο υψηλότερος συντελεστής σκαρφάλωσε στο 24% από 20%.
Η Ριβς δήλωσε ότι «οι αυξήσεις θα βοηθήσουν να προστεθούν 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στα δημόσια έσοδα».
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το όριο για την απαλλαγή από τη διάθεση επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων (BADR), η οποία εξασφαλίζει στους επιχειρηματίες μειωμένο συντελεστή στο επίπεδο του φόρου που καταβάλλεται για τα κεφαλαιακά κέρδη, που προκύπτουν από την πώληση του συνόλου ή μέρους μιας εταιρείας, θα παραμείνει στο ένα εκατομμύριο λίρες.
Πρόσθεσε ότι ο συντελεστής CGT που εφαρμόζεται στους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το σύστημα BADR θα αυξηθεί σε 14% το 2025 και σε 18% ένα χρόνο αργότερα.
Παρόλα αυτά, η Ριβς δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να έχει τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας κεφαλαιακών κερδών από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομία της G7.
Ο Χάακον Όβερλι συνιδρυτής της ευρωπαϊκής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Dawn Capital, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στον φόρο κεφαλαιακών κερδών θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την κατασκευή της επόμενης Nvidia στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Εάν πρόκειται να έχουμε την επόμενη NVIDIA που θα κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα προέρχεται από μια εταιρεία που θα δομηθεί από επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων», δήλωσε ο Όβερλι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Οι φορολογικές αποδόσεις από τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρείας, η οποία αξίζει περισσότερο από ό,τι ο FTSE 100 μαζί, θα επισκιάσουν τα όποια κέρδη από την αύξηση των εισπράξεων από επιχειρηματικά κεφάλαια σήμερα», τόνισε.
Ο Στιβ Χέαρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sage, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός θα σημάνει «σημαντικές προκλήσεις για τις βρετανικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών Εθνικής Ασφάλισης και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού τους επόμενους μήνες».