Κύπρος και Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία για την τελική κατανομή των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη».
Η συμφωνία, σύμφωνα με το ΡΙΚ που επικαλείται, την ισραηλινή εφημερίδα «Γκλόουμπς», θα συζητηθεί στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, την επόμενη Τρίτη στη Λευκωσία και θα υποβληθεί προς επικύρωση από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ θα γίνουν διαβουλεύσεις και με τις εταιρείες, που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα.
Στο μεταξύ, οι εταιρείες, που διαχειρίζονται τα αδειοδοτημένα τεμάχια στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, θα αρχίσουν διάλογο για επίλυση της διαφοράς αναφορικά με το κοίτασμα «Αφροδίτη» και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, δηλαδή να βρουν οι εταιρείες μια διευθέτηση μεταξύ της γραμμής οριοθέτησης, τότε θα επιλεγεί από τις δύο κυβερνήσεις η διαιτησία για το ζήτημα, διευκρίνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ο Κύπριος υπουργός σχολίασε το δημοσίευμα της «Γκλόουμπς» και είπε ότι η επέκταση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» από την κυπριακή στην ισραηλινή ΑΟΖ είναι μια από τις πιο σοβαρές διαφορές, που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ισραήλ. Επίσης, σημείωσε ότι καταβλήθηκε πολύχρονη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για εξεύρεση λύσης και ότι η διαδικασία για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος συνεχίζεται κανονικά.
Ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι το θέμα δεν αφορά καμία άλλη χώρα, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, και πρόσθεσε ότι ουδεμία σχέση έχει με τις προγραμματισμένες επαφές που θα έχει ο ίδιος τις επόμενες μέρες στην Αίγυπτο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτς, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ συνεχίζονταν για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Η σημερινή κατάληξη, πρόσθεσε, φαίνεται λογική για εμάς. Ο κ. Στάινιτς συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει το σχέδιο για αξιοποίηση του δικού του μεριδίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ακόμα και αν αυτό θεωρείται μικρό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ