Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σήμερα στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε ένα διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Brent σημειώνει άνοδο 2,23% στα 88,91 δολάρια και το WTI 2,88% στα 82,86 δολάρια.
Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος. Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, δήλωσε ο διπλωμάτης.
Η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν το ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι χωρίς βστόσο να προβλέπεται μηχανισμός προσαρμογής.
Δεδομένου ότι το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα η Πολωνία, καθώς και δυο ακόμα χώρες (Λιθουανία και Εσθονία), απέρριψαν την πρόταση με το αιτιολογικό πως δεν επιτυγχάνουν τον κύριο στόχο της μείωσης των εσόδων της Μόσχας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με διάταξη να διατηρηθεί κατά 5% κάτω από την τιμή της αγοράς για το ρωσικό αργό, με βάση τα στοιχεία του ΔΟΕ», είπε ο ίδιος διπλωμάτης. Οι αναθεωρήσεις του επιπέδου ανώτατου ορίου τιμών θα πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, πρόσθεσαν ακόμα διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πολωνοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η διαβούλευση με τη Βαρσοβία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει την ώθηση της Πολωνίας να θέσει το ανώτατο όριο όσο το δυνατόν χαμηλότερα, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων.
Το ανώτατο όριο τιμής της G7 για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αυστηρότερη απαγόρευση της ΕΕ για την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού, ως τρόπο διασφάλισης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου επειδή η Ρωσία παράγει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Η ιδέα για την επιβολή του ανώτατου ορίου της G7 είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.
Επειδή οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.