Η ακρίβεια είναι εδώ και ροκανίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Από τα καύσιμα μέχρι το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, οι ανατιμήσεις είναι σχεδόν καθημερινές, τις νιώθουν όλοι οι πολίτες στην τσέπη τους και προκαλούν ένα οικονομικό ντόμινο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απότομη πτώση της κατανάλωσης και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία έχει δύο άσσους στο μανίκι της που την κάνουν να ξεχωρίζει το 2022 σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεπερνώντας παραδοσιακά μεγαθήρια όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ο πρώτος άσσος είναι παραδοσιακός, λέγεται τουρισμός και τυχαίνει φέτος να είναι έτοιμος για μεγάλα ρεκόρ. Ο άλλος άσσος είναι όψιμος και άλλες εποχές θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Είναι οι επενδύσεις κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες, είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμη μελέτη της Oxford Economics που κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης το 2022, κυρίως λόγω του τουρισμού. Η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια και διακοπές καθώς και η ανάκαμψη της «κοινωνικής» κατανάλωσης, ήτοι της κατανάλωσης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ψυχαγωγία, διασκέδαση κλπ) μετά από δύο χρόνια περιορισμών δίνει ώθηση σε τουρισμό και οικονομία.
Με βάση τις προβλέψεις, η Ελλάδα θα σημειώσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κάθε τρίμηνο, άνω του 0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ. Από κοντά είναι η Πορτογαλία και ακολουθούν αρκετά χαμηλότερα Αυστρία και Ισπανία. Όπως φαίνεται στο γράφημα 1, η Ελλάδα θα αναπτύσσεται κάθε τρίμηνο με ρυθμό διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης που εκτιμάται στο 0,45%.
Πηγή: Oxford Economics
Η Oxford Economics, μάλιστα, τονίζει ότι ενώ η υποβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο και τελευταία ενισχύονται οι ανησυχίες για ύφεση, οι χώρες του Νότου εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές προοπτικές, τουλάχιστον για φέτος. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και στον τομέα της κοινωνικής κατανάλωσης:
Πηγή: Oxford Economics
Εκτός από την εξάρτηση της χώρας μας στις τουριστικές αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα, ένας άλλος παράγοντας που ειδικά φέτος συμβάλλει στο να σημειώσουμε καλύτερη επίδοση είναι η χαμηλή εξάρτηση από τη βιομηχανία. Η Ιταλία π.χ., που θεωρείται και αυτή από τις τουριστικές υπερδυνάμεις της Ευρώπης, δεν αναμένεται να καταγράψει το ίδιο καλές επιδόσεις σε επίπεδο ΑΕΠ με την Ελλάδα ή την Ισπανία, γιατί την ίδια ώρα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Γερμανία. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η βιομηχανία είναι αρνητικός συντελεστής, η Ελλάδα «ωφελείται» από τη μεγάλη εξάρτησή της στον κλάδο των υπηρεσιών.
Είναι τόσο ισχυρές οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού φέτος, που η Oxford Economics τονίζει πως «ακυρώνει» στην ουσία την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων που παρατηρείται τελευταία λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Είναι τόσο ισχυροί οι ούριοι άνεμοι για την ελληνική οικονομία που αντισταθμίζουν τη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών βραχυπρόθεσμα. Ο βρετανικός οίκος προειδοποιεί ωστόσο ότι θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας το 2023, όταν θα εξασθενήσει η ώθηση που δέχεται η οικονομία από την επανεκκίνηση μετά την πανδημία και οι επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων θα γίνουν πιο αισθητές.
Ας περάσουμε τώρα στις επενδύσεις, ένα θέμα που παραδοσιακά πονάει την ελληνική οικονομία. Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μένουν ακόμη πολλά για να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, εφάμιλλος των ώριμων επενδυτικά οικονομιών. Το επενδυτικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί σε μια νύχτα και
Όμως η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλάζει τα δεδομένα. Οι προσδοκίες για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2022 έχουν ενισχυθεί σημαντικά και οι δημόσιες επενδύσεις είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν, σημειώνει η Oxford Economics, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι συγκριτικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να ακολουθούν. Με τις προοπτικές υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων να επιδεινώνονται κατακόρυφα οι επιδόσεις των κυβερνήσεων θα κρίνουν την επόμενη ημέρα.
Πηγή: Oxford Economics
Εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εμφανίζει υπερδιπλάσιο ρυθμό αύξησης επενδύσεων από παραδοσιακούς πρωταγωνιστές στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Γενικότερα, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι παραδοσιακές υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού τουρισμού, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ευρωζώνης φέτος και θα υπεραποδώσουν της υπόλοιπης Ευρώπης. Η απόκλιση μεταξύ του Νότου και της υπόλοιπης Γηραιάς Ηπείρου ενισχύεται και από την προοπτική μεγάλων αυξήσεων στις κρατικές επενδύσεις φέτος λόγω της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι χώρες του Νότου θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα.