Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ολοφάνερος. Είχαν συνηθίσει σε διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση από τους φοβικούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών που απλώς ήθελαν να πλέουν σε ήρεμα νερά ενόψει ευρωεκλογών.
Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ψελλίζουν τώρα διστακτικά τη φράση «μονομερής ενέργεια του Πρωθυπουργού» ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να διαπιστώσουν τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής. Ενδεχόμενη μονομερής νομοθέτηση από την κυβέρνηση ουσιαστικά ισοδυναμεί με επίσημη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στην υπόθεση των «κόκκινων δανείων» και της προσωρινής προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι εποπτικοί μηχανισμοί της Φρανκφούρτης έχουν σαφή και σταθερή στάση: Η έννοια «προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς» δεν υφίσταται. Το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη πρέπει να προστατεύει και να υποστηρίζει μόνον εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη μέριμνας και προστασίας, όχι την πρώτη κατοικία.
Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση διαπιστώνει πως το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα ουδόλως απασχολεί πλέον τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πολύ περισσότερο αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους Υπουργούς οικονομικών που έχουν τις δικές τους ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες και αντιπολιτεύσεις να διαχειριστούν.
Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον βλέπουν ότι οι μέρες αυτής της κυβέρνησης είναι μετρημένες και ήδη ασχολούνται με την επόμενη μέρα. Το ίδιο έκαναν και το 2014 με την κυβέρνηση Σαμαρά.
Γι'' αυτό άλλωστε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το τιμόνι της διαπραγμάτευσης πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ο Αντιπρόεδρος Δραγασάκης και ο έμπιστος Υπουργός Επικρατείας Φλαμπουράρης απέτυχαν παταγωδώς.
Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσε αμέσως ο Ε. Τσακαλώτος είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορούσε πλέον μόνο το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ξαφνικά η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που υπηρετούν εκλογικές σκοπιμότητες, παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και θέτουν τη χώρα εκτός μεταρρυθμιστικής τροχιάς.
Οι «θεσμοί» επεσήμαναν χθες στον Υπουργό Οικονομικών ότι η μοναδική του επιτυχία τα τελευταία χρόνια, τα δημοσιονομικά υπερ-πλεονάσματα, τώρα πια κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν όχι μόνο με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά αλλά και με τις εξαγγελίες για ακόμη περισσότερες προσλήψεις, υπόγειες αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, την εκτός λογικής αύξηση του κατώτατου μισθού, την απροθυμία για μεταρρυθμίσεις και την αδράνεια στις αποκρατικοποιήσεις...
Η διαπραγμάτευση χθες ξέφυγε από τα στενά όρια της πρώτης κατοικίας. Πήρε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις -ακριβώς όπως επεσήμανε και η «διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου- και γι'' αυτό προκαλεί εκνευρισμό και αγωνία στην αποχωρούσα κυβέρνηση...