Η πρόσφατη μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες της ψηφιακής ταυτότητας και του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης είναι ενδεικτική της τάσης των πολιτών να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας που κάνουν την καθημερινότητά τους και τις συναλλαγές τους απλούστερες και ταχύτερες.
Εκτός, όμως από τα έγγραφα ταυτοποίησης και άλλα δικαιολογητικά που μπορεί ο πολίτης να ενσωματώσει και να τα μεταφέρει στο ψηφιακό του πορτοφόλι, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχουν αρχίσει να μπαίνουν και οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες που κάνουν τις αγορές ευκολότερες, ταχύτερες και, φυσικά, ασφαλέστερες.
Το ηλεκτρονικό ή ψηφιακό πορτοφόλι επιτρέπει σε όλους να έχουν όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και κάρτες σε μία ψηφιακή εφαρμογή, συνήθως στο smartphone για μεγαλύτερη ευελιξία, με αποτέλεσμα να να μεταφέρουν πάντα μαζί τους τις σχέσεις τους με τις τράπεζες και τις αγορές.
Μέσα στο 2020, την πρώτη χρονιά της επιβολής των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως αγορές ύψους 1 τρισ. δολαρίων μέσω ψηφιακών πορτοφολιών. Ο αριθμός αυτός το 2021 υπερδιπλασιάσθηκε με συναλλαγές πάνω από 2,4 δισ. δολάρια.Η αύξηση αυτή είναι ενδεικτική της σημασίας των εφαρμογών αυτών αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσουν.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι τράπεζες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και προσφέρουν τα δικά τους ψηφιακά (ή ηλεκτρονικά) πορτοφόλια, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μετατρέψουν το κινητό τους τηλέφωνο σε συσκευή που κάνει ανέπαφες συναλλαγές και σχεδόν όλες τις τραπεζικές εργασίες, όπως η αποστολή εμβασμάτων.
Ψηφιακό πορτοφόλι vs κάρτα
Μια πρώτη γενική εκτίμηση με βάση την μέχρι στιγμής εμπειρία είναι ότι οι συναλλαγές με ψηφιακό πορτοφόλι είναι εξίσου ασφαλείς με τις συναλλαγές με κάρτα. Για την ασφάλεια των χρηστών, οι τράπεζες εφαρμόζουν τα πιο εξελιγμένα συστήματα που προστατεύουν απέναντι στον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων και διαρροής προσωπικών δεδομένων.
Στα υπόλοιπα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια περιλαμβάνονται η ευκολία και άνεση, καθώς το κινητό τηλέφωνο παίζει πλέον το ρόλο του τραπεζικού λογαριασμού, της πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας, του χαρτοφυλακίου επενδύσεων και κάθε λογής τραπεζικής εφαρμογής. Δεν υπάρχει λόγος για τον χρήστη να μεταφέρει μαζί του κάρτες ή άλλα έγγραφα με τον κίνδυνο να τα χάσει ή να πέσει θύμα κλοπής.
Ακόμη, οι τράπεζες προχωρούν συχνά σε αναβαθμίσεις των εφαρμογών και σε βελτιώσεις που κάνουν ακόμη πιο εύκολες τις συναλλαγές. Έχουν, άλλωστε, να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρουν τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Apple, η Google και η Alibaba.
Πάνω από 5,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ψηφιακό πορτοφόλι ως το 2026
Με βάση μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η εταιρεία Juniper Research, υπολογίζεται ότι με ορίζοντα το 2026 περισσότερα από 5,2 δισ. άνθρωποι θα κάνουν χρήση ψηφιακών πορτοφολιών παγκοσμίως.
Το αντίστοιχο νούμερο κατά τη διάρκεια του 2022 αναμένεται να φτάσει στα 3,4 δισ. χρήστες. Πρακτικά, μεταξύ 2022 και 2026, οι χρήστες digital wallets θα αυξηθούν ποσοστιαία κατά 53%. Συνεπώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2026 θα χρησιμοποιεί ψηφιακό πορτοφόλι.
Θετικά για τη χρήση των ψηφιακών πορτοφολιών εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα, θα λειτουργήσει η σταδιακή εισαγωγή στην αγορά των λεγόμενων “υπερεφαρμογών” (Superapps).
Πρόκειται για εφαρμογές πολλαπλών χρήσεων, που μπορούν να ενσωματώσουν ψηφιακές πληρωμές μαζί με άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, επενδύσεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ασία και Ειρηνικός έχουν την ταχύτερη ανάπτυξη στη χρήση digital wallets
Σύμφωνα με τη παραπάνω μελέτη, Digital Wallets: Market Forecasts, Key Opportunities and Vendor Analysis 2022-2026, οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού είναι αυτές με την ταχύτερη ανάπτυξη στη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών.
Ειδικότερα, η μελέτη προσδιορίζει τρεις χώρες στην Ασία – Ειρηνικό, που προετοιμάζονται για ταχεία ανάπτυξη των digital wallets τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Η ίδια μελέτη προβλέπει ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών πορτοφολιών θα πλησιάσει το 75% του πληθυσμού σε καθεμία από αυτές τις χώρες έως το 2026.
Αυτές οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία για τους προμηθευτές ψηφιακών πορτοφολιών. Ωστόσο, οι πάροχοι θα πρέπει να εργαστούν έξυπνα για να μεγιστοποιήσουν τη θέση τους.
Ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο σε επίπεδο ψηφιακών πορτοφολιών σημαίνει ότι οι πάροχοι πρέπει να διαφοροποιηθούν, ενσωματώνοντας αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες και να εισάγουν νέες υπηρεσίες, όπως η διαχείριση πλούτου, για να προσθέσουν αξία στις υπηρεσίες τους.
Η ίδια έρευνα αναδεικνύει τις πληρωμές με κωδικό QR ως τον πιο δημοφιλή τύπο συναλλαγής ψηφιακού πορτοφολιού το 2026. φτάνοντας τα 380 δισ. συναλλαγές παγκοσμίως και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% όλων των συναλλαγών κατ' όγκο.
Ωστόσο, καθώς η χρήση σε αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, φτάνει στο αποκορύφωμά της, οι πωλητές πρέπει να καινοτομήσουν, για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί εισερχόμενοι σε νέες γεωγραφικές αγορές.
Ως εκ τούτου, η έρευνα συνιστά στους προμηθευτές πληρωμής κωδικών QR να ενσωματώνουν εξατομικευμένες δυνατότητες μάρκετινγκ, για να ενθαρρύνουν την αποδοχή του εμπόρου, κάτι που θα είναι κρίσιμο για την προώθηση της υιοθέτησης.
Στην Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται πολύ κοντά στη νοοτροπία των digital wallets, σύμφωνα με την μελέτη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 48% των Ευρωπαίων e-shoppers επιλέγει να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια κατά τις ηλεκτρονικές αγορές.
Για του λόγου το αληθές, τα τελευταία 3 χρόνια, η συνολική αξία των ευρωπαϊκών ψηφιακών και mobile πληρωμών έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%. Επίσης, ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποιούν μεθόδους άνευ μετρητών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια έως το 2026. “Έτσι, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ο πιο βολικός τρόπος πληρωμής του e-shopping, τα ψηφιακά πορτοφόλια γίνονται η φυσική επιλογή”, αναφέρει άλλη έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία online πληρωμών ης PayPal.
Στην Ευρώπη, προ πανδημίας, οι πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου με τη χρήση αυτής της μεθόδου έχουν φτάσει σε υψηλό μερίδιο αγοράς της τάξης του 26,4%, καθιστώντας τις μάλιστα τον πλέον προτιμώμενο τρόπο πληρωμής.