Η ευέλικτη εργασία θα μπορούσε να συνεισφέρει έως 10,4 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, μέχρι το 2030, σύμφωνα με κοινωνικοοικονομική μελέτη για την αλλαγή των πρακτικών στο χώρο εργασίας. Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τη Regus και πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητες, μελέτησε 16 χώρες, για να εμβαθύνει στην κατάσταση της ευέλικτης εργασίας από σήμερα και μέχρι το 2030.
Η Regus διαπίστωσε ότι μεταξύ 8% και 13% του συνόλου της απασχόλησης θα συσχετιστεί με ευέλικτους χώρους εργασίας στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, μέχρι το 2030. Έχει προβλεφθεί ότι η Κίνα και η Ινδία θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) απο την ευέλικτη εργασία, με ενδεχόμενη αύξηση του ΑΠΑ κατά 193% και 141% στις αντίστοιχες οικονομίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, «αυτό ισοδυναμεί με 1,4 τρισ. δολάρια για την Κίνα και περίπου 375,8 δισ. δολάρια για την Ινδία κάθε χρόνο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας στην οικονομία τους απο την ευέλικτη εργασία στο 109%, θα παρουσιάσει την υψηλότερη ΑΠΑ στα 4,5 τρισ. δολάρια».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευέλικτη εργασία δεν ωφελεί μόνο τις οικονομίες, αλλά βοηθάει και τους εργαζόμενους. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, «οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από μακριά έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να δηλώσουν ότι αγαπούν την εργασία τους σε σχέση με αυτούς που εργάζονται στον ίδιο τομέα, αλλά σε παραδοσιακό χώρο εργασίας. Ένας πολύ μεγάλος παράγοντας γι'' αυτό είναι ο χρόνος που εξοικονομούν οι εργαζόμενοι, μέσω της ευέλικτης εργασίας. Σύμφωνα με ένα μοντέλο ταχείας ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ένα σενάριο για την υιοθέτηση της ευέλικτης εργασίες με ρυθμό υψηλότερο από τον τρέχοντα, η μείωση της μετακίνησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3,53 δισ. ώρες, μέχρι το 2030. Αυτό είναι το ισοδύναμο του χρόνου που ξοδεύουν κάθε χρόνο στη δουλειά 2,01 εκατομμύρια άνθρωποι».
«Οι άνθρωποι στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ιαπωνία, θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ωρών από τη μετακίνηση σε αυτό το σενάριο ταχείας ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι στην Κίνα θα κερδίσουν δύο ώρες ο καθένας, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα κερδίσουν σχεδόν μία ολόκληρη μέρα, αν σταματήσουν τις μετακινήσεις στη δουλειά» επισημαίνεται στη μελέτη.