Η Ελλάδα επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δοκιμαστικής πώλησης ενός ή δύο μικρών ομολόγων αφότου μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς σκοπεύει να στείλει μήνυμα στις αγορές πως η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται.
Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters πως τα κυβερνητικά στελέχη ήταν διχασμένα ως προς τη χρονική στιγμή της έκδοσης των ομολόγων, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2014.
"Ενδεχομένως να υπάρξουν μία ή δύο εκδόσεις μικρού μεγέθους για να δοκιμαστεί το έδαφος και να προκύψει μια πρώτη αποτίμηση", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
"Θέλουμε να επωφεληθούμε από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από την πτώση στις αποδόσεις που κατά πάσα πιθανότητα να ακολουθήσει", πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, προτού η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσο του προγράμματος QE, η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος – κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.
Περιμένοντας τον ESM
Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, "η συζήτηση με τον ESM προχωράει και εξετάζουμε τώρα μια μετατόπιση του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό για ένα μέρος του χρέους μας".
Η ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα εξετάσει κι αυτή με τη σειρά της τη βιωσιμότητα των ομολόγων πριν προχωρήσει σε αγορές ελληνικού χρέους.
Διαβάστε ακόμα:
- Eurobank: Tρία σενάρια για τα επόμενα βήματα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ