Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν στις μεγάλες τράπεζες της ζώνης του ευρώ προθεσμία έως και τέσσερα χρόνια για να αντλήσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, θέτοντας για πρώτη φορά απαιτήσεις που ορισμένα από τα τραπεζικά ιδρύματα θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αποσκοπεί στη μείωση του κόστους για τους φορολογουμένους σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν επαρκές ποσό χρέους που θα απομειωθεί ή θα χρησιμοποιηθεί σαν μέσο αυτοδιάσωσης (bail-in) για να απορροφήσει τις ζημίες εάν μία τράπεζα βρεθεί αντιμέτωπη με κίνδυνο κατάρρευσης.
Αν και το ύψος των νέων κεφαλαίων που απαιτεί η ΕΕ δεν έχει καθοριστεί ακόμα, οι σχετικές ανάγκες των ευρωπαϊκών αγορών έχει εκτιμηθεί μεταξύ 186 δισ. και 276 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο απευθύνεται σε έναν κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι ήδη εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από τις κυβερνήσεις για τραπεζικές διασώσεις κατά την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα πάντως με το Reuters oι ευρωπαϊκές αρχές έχουν θέσει δεσμευτικούς στόχους για «35 με 40 μεγάλες τράπεζες».To πρόβλημα είναι με βάση τους νέους κανόνες οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για να αναχρηματδοτήσουν το χρέος τους ενώ και η ανεύρεση επενδυτών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι πιο μικροί από αυτούς γνώρισαν μεγάλες απώλειες από τα ομόλογα που κατείχαν, λόγω των πρόσφατων τραπεζικών διασώσεων σε Ιταλία και Πορτογαλία.