Μπροστά στον κίνδυνο μιας τεράστιας αναδιάρθρωσης χρέους που θα πλήξει μεγάλο μέρος των Ιταλών πολιτών, εξαϋλώνοντας τις οικονομίες τους, καθώς σημαντικό ποσοστό του χρέους της Ιταλίας βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, θα βρεθεί η γειτονική χώρα, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, αν δεν κάνει πίσω και δεν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το Reuters, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι μεγαλύτερο από το ελληνικό χρέος, κάτι που σημαίνει ότι το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει ένα τόσο υψηλό κόστος. Μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να απειλήσει το ευρώ, κάτι που για πολλούς θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών, «αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αναδιάρθρωση και αυτό θα διαγράψει τις αποταμιεύσεις μιας μεγάλης μερίδας του ιταλικού λαού».
«Όταν ο Τρία ανέφερε στο Eurogroup ότι ο στόχος για το έλλειμμα την επόμενη τριετία είναι στο 2,4%, έπεσαν τα σαγόνια όλων» τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Πάντως όπως σημειώνει ο αξιωματούχος το γενικότερο κλίμα που επικρατεί είναι πως οι δηλώσεις του Τρια «είναι πραγματικά πολύ κακό σημάδι».
Την προηγούμενη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να τρέχει ελλείμματα της τάξης του 2,4% για την επόμενη τριετία, ακυρώνοντας τα σχέδια εξυγίανσης που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί της.
«Η θετική αντίδραση των αγορών στην πρόταση της Ιταλίας για το 2020 και 2021 είναι απόλυτα γελοία,. Είναι απλώς απεγνωσμένοι να βρουν κάποιο καλό νέο, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουν ψευδαισθήσεις», ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.
Η στάση της Ρώμης γέννησε νέους φόβους για ανεξέλεγκτη αύξηση του δανεισμού στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης – όπου το δημόσιο χρέος ήδη υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και το 130% του ΑΕΠ.
Σε μια μικρή υποχώρηση, ο κ. Τρία διαβεβαίωσε πως μολονότι τα ελλείμματα θα μείνουν ψηλά φέτος και το επόμενο έτος, θα αρχίσουν να μειώνονται από το 2020, ικανοποιώντας έτσι εν μέρει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.
Επανέλαβε δε την δέσμευσή του πως το χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά τα επόμενα τρία χρόνια, παρά την αύξηση των δαπανών.