Πέντε ξένοι αντιπρόεδροι της ρωσικής Rosneft παραιτήθηκαν λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν σε Ευρωπαίους πολίτες ή Ρώσους που ζουν στην ΕΕ να εργάζονται στην πετρελαϊκή εταιρεία του Κρεμλίνου, ανέφεραν έξι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Είπαν ότι οι πέντε - ο Didier Casimiro, ο Eric Liron, ο Zeljko Runje, ο Avril Conroy και ο Otabek Karimov - αποχώρησαν από τη Rosneft λίγες ημέρες πριν από τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που τέθηκαν σε ισχύ στις 15 Μαΐου, ανέφεραν οι πηγές.
Και οι πέντε εντάχθηκαν στην κρατική ρωσική εταιρεία το 2012 ή στις αρχές του 2013, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Rosneft.
Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Casimiro δεν απάντησε σε μήνυμα. Οι Liron, Runje, Conroy και Karimov δεν ήταν προσβάσιμοι.
Το αφεντικό της Rosneft, Igor Sechin, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει η Rosneft να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Exxon Mobil Corp προσλαμβάνοντας ξένους διευθυντές και χρησιμοποιώντας την καλύτερη δυτική τεχνολογία και τεχνογνωσία.
Η αποχώρηση των στελεχών και η αυστηροποίηση των κυρώσεων αναμένεται ευρέως από δυτικά στελέχη πετρελαίου με ρωσική τεχνογνωσία και Ρώσους πετρελαϊκούς εμπειρογνώμονες να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στη Rosneft και να δυσκολέψουν την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού έργου Vostok Oil στην Ανατολική Σιβηρία, ενός εκ των μεγαλυτέρων έργων από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο βελγικής καταγωγής Casimiro, βασικό πρόσωπο για το ρωσικό εμπόριο και την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων, εντάχθηκε στη Rosneft αφού η εταιρεία αγόρασε την κοινοπραξία της BP στη Ρωσία, TNK-BP.
Ο γεννημένος στη Γαλλία Liron και ο γεννημένος στην Ιρλανδία Conroy εντάχθηκαν επίσης στη Rosneft από την TNK-BP το 2013. Ήταν υπεύθυνοι για τις εσωτερικές υπηρεσίες και την ανάπτυξη επιχειρήσεων λιανικής, αντίστοιχα.
Ο Karimov, γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν, συνεργαζόταν στενά με τον Ντιντιέ ως αντιπρόεδρο για το εμπόριο και την επιμελητεία.
Ο γεννημένος στην Κροατία Runje προσχώρησε στη Rosneft από το ρωσικό υποκατάστημα Exxon Mobil το 2012 ως αντιπρόεδρος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την ανάπτυξη των υπεράκτιων επιχειρήσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να μπει στη μαύρη λίστα ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εάν δεν παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Ο Σρέντερ είπε ότι οι δεσμοί του με τον Πούτιν είναι απαραίτητοι για την επικοινωνία με έναν άνθρωπο που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει.