Η μετοχή του Σαράντη (μητρική του ομίλου Sarantis) αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές στο ταμπλό. Τρεις παράγοντες συνηγορούν σε αυτό το συμπέρασμα: τα οικονομικά της αποτελέσματα, το λειτουργικό αντικείμενο της εταιρείας και βεβαίως τη συμπεριφορά της μετοχής.
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, έχουμε δύο οπτικές. Από τη μία, η ανάλυση επιμέρους ετών αναδεικνύει μία υγιέστατη εταιρεία, με ισχυρούς αριθμοδείκτες και πολύ καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση.
Η εταιρεία είναι γνωστή για τη χρηματοοικονομική της συνέπεια, επιτυγχάνοντας εδώ και πολλά χρόνια να βγάζει προς τα έξω μια τέτοια εικόνα.
Επιπλέον, είναι σημαντική και η θέση της εταιρείας στον κλάδο, αποτελώντας μια από της ηγέτιδες δυνάμεις στην παραγωγή και διανομή καταναλωτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά (δραστηριοποιείται στους κλάδους των καλλυντικών, αρωμάτων, προϊόντων προσωπικής περιποίησης, προϊόντων οικιακής χρήσης καθώς και προϊόντων υγείας και φροντίδας, έχοντας πολυπληθές φάσμα). Έτσι, στη συγκριτική ανάλυση, τόσο κλαδικά όσο και στο σύνολο των εισηγμένων, τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα θετικά.
Όσον αφορά στο λειτουργικό της αντικείμενο και σε συνάφεια με την επιλεκτική τοποθέτηση σε προϊόντα τέτοιου είδους, γίνεται σαφές ότι έχει μερίδιο σε μια αγορά διαρκώς αυξανόμενη, με μια μέση έως μικρή ελαστικότητα ζήτησης, κάτι που προσδιορίζει και τα συμπαγή αποτελέσματα.
Εξάλλου, το δύσκολο 2020 βρήκε την εταιρεία να επωφελείται, χάρη στην έκρηξη πωλήσεων ειδών σχετικών με την πανδημία, παρά την κατά τα άλλα αρνητική συγκυρία της οικονομίας. Εξ' αυτού προκύπτει και μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 395 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων και τα 41 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδοφορίας.
Σχετικά με τη συμπεριφορά στο ταμπλό, η πορεία της τιμής της μετοχής και η αυξανόμενη αποτίμηση όλα αυτά τα χρόνια, και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, μόνο σε θετικό σχόλιο μπορεί να οδηγήσει (διάγραμμα 10ετίας), επιβεβαιώνοντας και τους παραπάνω δύο παράγοντες.
Η εμπορευσιμότητα της μετοχής κρίνεται άκρως ικανοποιητική, είτε βάσει spread Α-Π (<1%) είτε και βάσει όγκου συναλλαγών: την τελευταία 5ετία, μεσοσταθμικά, σημειώνεται το 0,4% του συνολικού όγκου και περίπου 42 χιλιάδες μετοχές καθημερινά.
Δεν πρέπει επίσης να αμελείται η εξωστρέφεια της εταιρείας, έχοντας ήδη εννέα θυγατρικές στην Ευρώπη, κάτι που συνεπικουρεί στη σταθερότητα στις οικονομικές της καταστάσεις, καθώς απορροφά με ευκολία τυχόν τοπικές μειώσεις στους κύκλους εργασιών, έχοντας παράλληλα και κοινοπραξία με τον Estee Lauder.
Θετική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η εταιρεία, εκτός από τα τεράστια κεφαλαιακά κέρδη που χαρίζει στους μετόχους της, διανέμει μέρισμα ανελλιπώς τα τελευταία 7 έτη, που αφορά στο 1/3 των κερδών ετησίως (λίγο πάνω από 2% στην τιμή της μετοχής), με DPS 0,2 ευρώ.
Αρκετά ενδιαφέρον επίσης είναι ότι αφορά σε μία «αμυντική» μετοχή, με δείκτη χρεοκοπίας 47 και beta 0,42. Η συσχέτιση με τον Γενικό Δείκτη είναι της τάξεως του 39%, με αναμενόμενο 0,0451%. Χάριν συγκρίσεως, ο ΟΤΕ εμφανίζει beta περίπου 0,8 με δείκτη χρεοκοπίας 43 και συσχέτιση 67%, ενώ η Εθνική, beta 2,05, δείκτη χρεοκοπίας μόλις 18 και αναμενόμενο 0,32%. Τουτέστιν, η μετοχή δεν χάνει εύκολα έδαφος στις δυσκολίες, χαρίζοντας αντίστοιχα χαμηλότερες θετικές αποδόσεις στις ανόδους, κάτι που μεταφράζεται πρακτικά σε μια πιο «συμπαγή» συμπεριφορά στην τιμή της.
Στην τρέχουσα αποτίμηση των 617 εκατ. ευρώ, η εταιρεία τρέχει μεσοσταθμικά 15 φορές στο αναμενόμενο Ρ/Ε, με τρέχοντα πολλαπλασιαστή 13,5x στα αναμενόμενα κέρδη (2021) και 8,5x στα EBITDA.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.