Τo πρόβλημα με τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απονομή- υπό προϋποθέσεις- τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιώτες που τα διεκδικούν τουλάχιστον επί 30 χρόνια, με την καταβολή τιμήματος το οποίο μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας.
Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με την υποβολή αιτήσεων.
Ποιοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς
Όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από 30 χρόνια. Το ύψος του τιμήματος καθορίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή και μειώνεται κλιμακωτά έως και 80% -μετά τις εκπτώσεις- ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, την «κοινωνική ταυτότητα», το ύψος του εισοδήματος και το είδος του ακινήτου. Η μέγιστη έκπτωση, ως άθροισμα πολλών εκπτώσεων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντικειμενικής αξίας.
Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% είτε σε 60 δόσεις με την ελάχιστη μηνιαία να μην είναι κάτω από 100 ευρώ. Ωστόσο, τίθενται περιορισμοί ως προς την έκταση των κτημάτων που μπορούν εξαγορασθούν. Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Αιτήσεις Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων» που θα ανοίξει προς το τέλος του έτους, ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις σε ειδικές περιπτώσεις.
Επίσης, προβλέπεται η καταβολή μειωμένου τιμήματος εξαγοράς που αντιστοιχεί στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σε περίπτωση που ο αιτών έχει αναγραφεί κύριος του δημοσίου ακινήτου στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει ακόμη παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση.
Ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% ή τμηματικά σε 60 μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι κατώτερες των 100 ευρώ.
70.000 εκτάσεις
Οι καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε περίπου 70.000, ενώ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να έχει έσοδα έως και 600 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας.