Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters.
Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει το στρατόπεδο του «Όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός πρωθυπουργίας τον Matteo Renzi.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμίσει την όποια άμεση, περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, καθησυχάζοντας τις αγορές και στηρίζοντας τα ομόλογα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από την κεντρική τράπεζα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Οι πηγές προσέθεσαν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέπει την προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στις 8 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο.
Ωστόσο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα περιοριστεί χρονικά σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να αντισταθμιστεί η όποια άμεση αστάθεια στην αγορά, διότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και όχι για να αντιμετωπίζει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για βοήθεια προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει ενσωματωμένη ευελιξία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Το βασικό είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση αυτής της ευελιξίας».
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Οι ιταλοί πολιτικοί προετοιμάζονται για να μην υπάρξει αστάθεια
Οι ιταλοί πολιτικοί προετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη ημέρα» μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία αστάθειας και να διασφαλισθεί ο ρόλος της χώρας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, σε περίπτωση που χάσει την αναμέτρηση, πρόκειται να αποφασίσει μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τη σύσταση νέας κυβέρνησης, πάντα με κύριο κορμό το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στόχος της, η έγκριση νέου εκλογικού νόμου και η προσφυγή στις κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ει δυνατόν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Il Messaggero, σε περίπτωση ήττας στο συνταγματικό δημοψήφισμα ο Renzi αναμένεται να κατηγορήσει την εσωτερική αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών», ότι «τον μαχαίρωσε πισώπλατα», όπως είχαν κάνει δηλαδή οι σύμμαχοι το 1998 με τον τότε πρωθυπουργό Romano Prodi.
Η εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι ο Renzi έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τόσο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όσο και την εξασφάλιση του 50% επί του συνόλου των εδρών βάσει της απλής αναλογικής. Η αναλύτρια Μαρία Τερέζα Μέλι γράφει ότι υπάρχει η πιθανότητα - έστω και αν ο Matteo Renzi καταφέρει να πετύχει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων- να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να υποβάλει παραίτηση. Θα ήταν, βέβαια, μόνον μια κίνηση τακτικής, για να επιστρέψει στη συνέχεια ενώπιον του κοινοβουλίου και να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο να διευρύνει την πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση. Όσο για το άλλο σενάριο, εκείνο της ήττας, σύμφωνα με την Corriere πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαστάσεις της, από το πόσο βαριά μπορεί να αποδειχθεί. Αν, δηλαδή, ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα με μικρή διαφορά, «δύσκολα θα μπορούσε να μην δεχθεί μια νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με κύριο στόχο την έγκριση νέου εκλογικού νόμου», εκτιμά η εφημερίδα του Μιλάνου.
Εξάλλου ο Bρετανός πρώην πρωθυπουργός Tony Blair, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, χαρακτήρισε τον Matteo Renzi «πρωταγωνιστή της αλλαγής», είπε ότι η κρίση για το δημοψήφισμα ανήκει στον ιταλικό λαό και υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το ιταλικό δημοψήφισμα δεν αφορά την Δημοκρατία, αλλά την γραφειοκρατία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ