Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μια ολόκληρη δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης μετράει η παγκόσμια οικονομία ενώ η αμερικανική οικονομία είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες να σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς εισέρχεται στον 11ο χρόνο μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Η τελευταία φορά που η παγκόσμια ανάπτυξη παρέμεινε πάνω από το 3% για 10 συναπτά έτη ήταν τη δεκαετία του '60. Και αν το 2018 ήταν μία «μαύρη» χρονιά για τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων, στο σύνολο της δεκαετίας οι αποδόσεις που έχουν απολαύσει οι επενδυτές είναι εντυπωσιακές.
Αρκεί να δούμε τι συνέβη στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Οι δύο βασικοί δείκτες της Wall Street, S&P 500 και Dow Jones 30, έχουν καταγράψει κέρδη 192% και 180% αντίστοιχα, από την πρωτοχρονιά του 2010 έως σήμερα. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, η αμερικανική Fed και η ΕΚΤ διέθεσαν ρευστότητα άνω των 6 τρισ. ευρώ. Από το 2008 έως το 2015 η Fed τύπωσε περί τα 3,6 τρισ. δολάρια ως απάντηση στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, ενώ η ΕΚΤ την περίοδο 2015-2018 έριξε στην αγορά άλλα 3,2 τρισ. ευρώ για να «αποκρούσει» την κρίση χρέους και την 1η Νοεμβρίου του 2019 πάτησε το… restart.
Τι θα γίνει το 2020; Όλα θα κριθούν, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, από την κατάληξη του εμπορικού πολέμου – που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη – και από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ. Τελευταία, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και αρχίζουν να βλέπουν σταθεροποίηση των συνθηκών, παρά τα πολλαπλά επεισόδια που έχει δώσει η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας. Το κλίμα που διαμορφώνεται αντανακλάται πλήρως στην πρόσφατη φράση του Τζερόμ Πάουελ, ότι «το ποτήρι είναι κάτι παραπάνω από μισογεμάτο».
Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές αναζητούν σημεία εισόδου στις αγορές και κυρίως στα assets ρίσκου που δίνουν και καλύτερες αποδόσεις αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βιώνουμε την εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών που θέλουν ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται πολύ κοντά σε μία πρώτη συμφωνία για το εμπόριο και οι κυβερνήσεις των πλεονασματικών χωρών συμφωνήσουν να συντονιστούν με τη νομισματική πολιτική, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να μπει τέλος στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ακολουθούν τα 4 επικρατέστερα σενάρια, όπως τα βλέπουν οι αναλυτές της UBS:
Ενίσχυση της ανάπτυξης (πιθανότητες 10%-15%): Είναι πιθανό να δούμε τις συνθήκες να βελτιώνονται ταχέως στην περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος τερματιστεί και υπάρξει μία συντονισμένη… δημοσιονομική αντίδραση σε Κίνα και Ευρώπη με μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό το σενάριο ο S&P 500 θα καταγράψει κέρδη 5%-10% μέσα στο 2020, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 3,5% και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σε 1,20-1,30.
Σταθερή ανάπτυξη (Πιθανότητες 50%-55%). ΗΠΑ και Κίνα συμφωνούν σε… κατάπαυση του πυρός αλλά όχι συνολικά, με αποτέλεσμα να παραμένουν κάποια ανοικτά μέτωπα, ενώ τα παραδείγματα δημοσιονομικής επέκτασης είναι μεμονωμένα. Σε αυτή την περίπτωση ο S&P 500 θα σημειώνει άνοδο έως 5%, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα διαμορφωθεί σε εύρος 1,75%-2,25% και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο επίπεδο του 1,15-1,20.
Επιβράδυνση (πιθανότητες 25%-30%): Οι δύο υπερδυνάμεις δεν καταλήγουν σε συμφωνία και η εμπορική διένεξη συνεχίζεται – χωρίς ωστόσο να κλιμακώνεται – ενώ η ρευστότητα στην αγορά συνεχίζει να προέρχεται από τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής. Ο S&P 500 θα διορθώσει και θα καταγράψει απώλειες 10%-15% στο σύνολο του έτους, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα διαμορφωθεί σε εύρος 0,75%-1,25% και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,10-1,15.
Ύφεση (πιθανότητα 10%-15%): Ουάσινγκτον και Πεκίνο συνεχίζουν να προκαλούν και ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται με εκτεταμένους δασμούς, ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ξανά να σώσουν την κατάσταση. Ο S&P 500 θα γράψει απώλειες από 25% έως 35%, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών θα κινηθούν προς το μηδέν (0,25%-0,75%) και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,05-1,10.