Με τις μηχανές σε αναμονή βρίσκονται οι διεκδικητές των τριών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής, προϋπολογισμού περίπου 900 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν δύο έργα ΣΔΙΤ σε Κεντρικό τομέα Αττικής και Σχιστό αλλά και της μονάδας στο Γραμματικό που είναι το δημόσιο έργο της τριπλέτας.
Τα project των αποβλήτων διεκδικούν 5 σχήματα με την συμμετοχή όλων των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων, αν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο. Στόχος της Περιφέρειας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης είναι οι ανάδοχοι να έχουν επιλέγει μέχρι τα μέσα του 2023, έχοντας ξεπεράσει τους σκόπελους των ενστάσεων, και εκκρεμοτήτων όπως χωροθετήσεις, και περιβαλλοντικές και άλλου τύπου αδειοδοτήσεις.
Την ίδια ώρα η Περιφέρεια βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης περιοχών για την κατασκευή σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και πιο συγκεκριμένα αναζητούνται χώροι που θα κατασκευαστούν οι τρεις από τις έξι συνολικά ΜΕΑ που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής και αφορούν τα απορρίμματα της Νοτιοανατολικής Αττικής, του βόρειου τομέα και του κεντρικού.
Η ΜΕΑ στο Σχιστό βρίσκεται στην δεύτερη φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για την ανάθεση έργου ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ , η Βορειοανατολική Αττική θα εξυπηρετηθεί από τις εγκαταστάσεις στο Γραμματικό όπου η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ και Μεσόγειος συνεχίζει μόνη της στον διαγωνισμό καθώς απορρίφθηκαν οι τεχνικές προσφορές των ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - INTRAKAT - W.A.T.T. και ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ που πάντως προχώρησαν σε υποβολή προσφυγών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 69,5 εκατ. και εξετάζονται οι ενστάσεις των υπολοίπων εταιρειών με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αρχές 2023.
Τέλος, στη Φυλή θα αναβαθμιστεί το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) σε πρότυπο πάρκο ανακύκλωσης και εν τέλει οι εγκαταστάσεις της θα δέχονται τα απορρίμματα του δυτικού τομέα και όχι το βάρος όλης της Αττικής
Στους διαγωνισμούς ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής», προϋπολογισμό 461,2 εκατ. ευρώ, και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά» (προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ), ο ΕΔΣΝΑ έχει δώσει το ΟΚ και στα 5 σχήματα, δηλαδή τους ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt.
Οι νέες αυτές Μονάδες, όταν δοθούν σε λειτουργία, αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος.
Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος κατά την διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022 ανακοίνωσε την δημοπράτηση εντός του επόμενου 20ημέρου, έξι νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη (ανατ. Τομέας), Χαλκίδα, Λαμία, Βόλο και Λάρισα
«Όλες οι υποδομές στη χώρα είναι σε εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μετρά πλέον έξι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων - από τρεις που ήταν το 2019 - 13 βρίσκονται υπό κατασκευή και 12 σε διαγωνιστική διαδικασία.