Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε εισαγγελική έρευνα μετουσιώνονται οι περίεργες συμπτώσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Μαξίμου-Πετσίτης, του πρώην υπάλληλου εστιατορίου, ο οποίος χάρη στις γνωριμίες του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον είδε την οικονομική του επιφάνεια και το στάτους του να εκτινάσσονται.
Στην ουσία η εισαγγελία Πρωτοδικών καλείται να απαντήσει με την έρευνα που διέταξε, πως δικαιολογείται η διπλή και τριπλή ιδιότητα με την οποία ο σύμβουλος του Νίκου Παπά, Μανώλης Πετσίτης, επισκέπτονταν τον τότε μάνατζερ της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο, τόσο ως εκπρόσωπος του Μαξίμου, όσο ταυτόχρονα ως ακριβοπληρωμένος στέλεχος της Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά (ELFE), του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και των διασυνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, όπως η Centrofaro.
Καλείται να ερευνήσει η εισαγγελία τι είδους “υπηρεσίες του Μαξίμου εκπροσωπούσε” ο κ. Πετσίτης όταν επισκέπτονταν στη ΔΕΠΑ τον κ. Κιτσάκο, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του ίδιου προς το liberal.gr, καθώς δημοσιεύματα σαν αυτό προκάλεσαν την έρευνα.
Κατά πόσο ήταν σε γνώση της τότε διοίκησης της ΔΕΠΑ ότι η βίλα στη Βαρυμπόμπη, όπου διέμενε μέχρι πρόσφατα ο κ. Πετσίτης, είχε μισθωθεί από τον δικηγόρο Νίκο Ανδρικόπουλο, τον οποίο ο κ. Κιτσάκος είχε προσλάβει στη δημόσια επιχείρηση αερίου για νομικές συμβουλές, και ενώ ο υιός του τελευταίου απασχολείτο στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.
Πως είναι δυνατόν, η Alpha Bank για ένα δάνειο 15,1 εκατ. που ήταν μάλιστα εγγυημένο από το Δημόσιο, να καταθέτει από το 2016 μήνυση για απάτη και καταδολίευση από την ELFE σε βάρος της, ζητώντας μάλιστα εισαγγελική παραγγελία για να λάβει στοιχεία, και την ίδια περίοδο, ο νούμερο ένα πιστωτής της ELFE, δηλαδή η ΔΕΠΑ, με ακάλυπτο χρέος προς αυτήν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, να σφυρίζει αδιάφορα. Και να διαπραγματεύεται συμψηφισμό του χρέους με ακίνητα -φαντάσματα, τουλάχιστον για μια διετία!
Πως είναι δυνατόν ο νούμερο ένα πιστωτής της ELFE, να μην έχει καταθέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017, αγωγή για τα χρέη του μεγαλύτερου οφειλέτη του, με το πρόσχημα των διαπραγματεύσεων. Και αντ' αυτού μάλιστα, ο οφειλέτης του, δηλαδή η ELFE, να σπεύδει πρώτος να καταθέσει αγωγή, κατηγορώντας τη ΔΕΠΑ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και συνέργεια με την... Gazprom.
Το ιδιότυπο αυτό παζλ προσώπων, κρατικών εταιρειών, δικηγορικών γραφείων και συμβάσεων, έχει στο κέντρο του, ένα πρόσωπο, τον Λ. Λαυρεντιάδη. Τα πάντα κινούνται γύρω από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο Μ. Πετσίτης ήταν υψηλά αμειβόμενος από την ELFE, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ρόλος του. O Ν. Ανδρικόπουλος μίσθωνε το σπίτι όπου διέμενε ο Πετσίτης. Ο, δε, Θ. Κιτσάκος, που είχε εργαστεί την περίοδο 2009-2010 σε υψηλόβαθμες θέσεις της ELFE, έχει μιλήσει για ένα “συστηματικό και επί σειρά ετών άτυπο δίχτυ προστασίας" πάνω από την ELFE. Tα λεγόμενά του, που πάντως δεν έχουν διαψευσθεί, ανέφεραν όχι μόνο ότι επτά υπουργοί της κυβέρνησης γνώριζαν και ενέκριναν τους χειρισμούς του, αλλά και ότι κάποιοι από αυτούς τον “άδειασαν” όταν το 2017 πήγε να διακόψει την παροχή αερίου στην ELFE και να ξεκινήσει αναγκαστική διαχείριση. "Η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγη υπομονή;", φέρεται σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, να του είχε πει χαριτολογώντας το Μάιο του 2017, ο κ. Σταθάκης.
Τώρα ξεκινά η υπόθεση
Στη πράξη η υπόθεση ELFE gate, βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Όσο θα προχωρά θα έρχονται στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις. Τρεις ποινικές διώξεις, και δύο έρευνες, αυτή για το ρόλο Πετσίτη, και εκείνη από την Αρχή Καταπολέμησης του “Μαύρου Χρήματος”, (σ.σ: η τελευταία ξεκίνησε προ διετίας, αλλά αγνοείται), καλούνται να βρουν τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα πρόσωπα γύρω από τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τις σχέσεις επιχειρηματιών με πολιτικά πρόσωπα.
Τη στιγμή αυτή έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και συνεργατών του, μια από την Οικονομική Εισαγγελία (Ιούλιος 2018) για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μετά από μήνυση της ΔΕΠΑ, και μία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Ιανουάριος 2019) για απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος μετά από μήνυση της Alpha Bank το 2016. Επίσης ποινική δίωξη έχει ασκηθεί κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών (Νοέμβριος 2018) για τα χρέη 126 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μήνυση της Alpha Bank (σ.σ: το σχετικό φάκελο είχε καταθέσει στη Βουλή το Δεκέμβριο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Κ.Χατζιδάκης), η οποία κατήγγειλε από το 2016, όλα εκείνα που υπουργοί της κυβέρνησης αντιμετώπιζαν τόσα χρόνια με προκλητική αδιαφορία και ένα εντελώς χαλαρό τρόπο.
Σε εκείνη τη μηνυτήρια αναφορά, η τράπεζα, που το 2008 είχε χορηγήσει δάνειο ύψους 15,1 εκατ. ευρώ στην ELFE, με εγγυητή το Δημόσιο, αναδείκνυε τη μεθόδευση της μίσθωσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της τελευταίας στη Ν. Καρβάλη Καβάλας, από τρίτες εταιρείες, και συγκεκριμένα την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και την PFIC, ακριβώς για να μην κληρονομήσουν τα χρέη της.
Εξηγούσε ότι ακριβώς επειδή ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC δεν είχαν την παραμικρή συμβατική σχέση με την Alpha Bank, δεν θα καλούνταν και να καταβάλουν το παραμικρό ποσό για την αποπληρωμή των οφειλών της ELFE προς αυτήν.
Και επισήμαινε ότι ο αντισυμβαλλόμενος με την τράπεζα, δηλαδή η ELFE, δεν αποκόμιζε το παραμικρό από την ενοικίαση των εγκαταστάσεών της, είτε επειδή τα μισθώματα ήταν εικονικά, είτε επειδή αυτά δεν κάλυπταν καθόλου την αξία του μεγάλης αξίας μηχανολογικού εξοπλισμού της λιπασματοβιομηχανίας.
Ενδεικτικό είναι ότι η αξία του μηχανολογικού εξοπλισμού της ELFE, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανερχόταν τότε σε 6,86 εκατ. ευρώ, όταν οι δύο εταιρείες μίσθωναν τις εγκαταστάσεις της λιπασματοβιομηχανίας έναντι περίπου… 600.000 ευρώ τον χρόνο εκάστη.