Επενδύσεις άνω των 8 εκατ. ευρώ, άνοιγμα σε νέες αγορές με υψηλή ζήτηση και δυνατότητα απορρόφησης τελικού προϊόντος, επέκταση 300 στρεμμάτων στα λατομεία και έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη μέσα από χρηστή διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελούν το δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.
Το άνοιγμα των αγορών όπως Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία αλλά και η επιστροφή της Αμερικής με αύξηση ζήτησης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας, Ιουλία Χαϊδά, η επέκταση των λατομείων αυξάνει το capacity της εταιρείας και προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία σε μάρμαρα. Έτσι, έως το τέλος του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει ληφθεί η άδεια για επέκταση κατά 100 στρέμματα στον Βώλακα Δράμας που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο λατομείο της εταιρείας, εξέλιξη που θα αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Σημειώνεται ότι το λατομείο του Βώλακα έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 30.000 m3. και από αυτό εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο και εξαρτάται το 70% της παραγωγής της.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση στο λατομείο του Βώλακα άρχισε να υλοποιείται το 2021 και ήδη έχουν γίνει προμήθειες μηχανημάτων ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η ΙΚΤΙΝΟΣ έχει τρία λατομεία στο νομό Δράμας ( Βώλακας, Marvelous, Κάλλιστον) και σε λίγο θα λειτουργήσει και τέταρτο στην περιοχή Μανδριάς. Επίσης, έχει τρία λατομεία στη Θάσο, τρία στην Καβάλα και ένα στη Βλαχέρνα στην Πελοπόννησο.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους αναμένει την άδεια για το λατομείο στην περιοχή Μανδριάς Δράμας, του οποίου η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στις 20.000 κυβικά μέτρα, ενώ ακολούθως αναμένει την άδεια επέκτασης του λατομείου στο Νέστο κατά 200 στρέμματα, όπου θα λειτουργεί με υβριδικό μοντέλο, δηλαδή με υπέργειες αλλά και υπόγειες εξορύξεις.
Η Ικτίνος, όπως ανέφερε η κυρία Ι. Χοϊδά, έφθασε «να πουλάει στους Κινέζους πελάτες από φωτογραφίες και βίντεο», εξηγώντας το πως η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση επηρέασε τις εξαγωγές στην κυριότερα αγορά της , καθώς οι εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα, το 2020, αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, μειώθηκαν στο 40%-45% το 2021 και το 2022, έπεσαν στο 30%.
«Η κάμψη στις πωλήσεις εκδηλώθηκε έντονα τον Οκτώβριο του 2021 και συνεχίσθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.» Ωστόσο η εταιρεία με παρουσία σε 100 περίπου χώρες και το 97% του τζίρου της να προέρχεται από εξαγωγές κινήθηκε με στόχο την ενδυνάμωση άλλων αγορών αλλά και την προσθήκη νέων και βλέπει πλέον «σημάδια ανάκαμψης, περισσότερες πωλήσεις και μάλιστα μεγάλων ποσοτήτων σε νέες για εμάς αγορές , που εκδηλώνουν ζωηρή ζήτηση για ογκομάρμαρα», εξήγησε η κα. Χαϊδά.
Η Ικτίνος κατά την περίοδο της πανδημίας «χτίζει» σχέσεις με μεγάλους πελάτες σε χώρες όπως Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά και Νότια Αμερική. Αναφερόμενη στην αγορά της Τυνησίας και της Αιγύπτου, η εκπρόσωπος της εταιρείας σημειώνει ότι αυτές οι χώρες έχουν μικρότερες απαιτήσεις από πλευράς ποιότητας οπότε απορροφούν και μάρμαρο που δεν πάει σε άλλες αγορές και μολονότι οι τιμές είναι χαμηλότερες, οι μεγάλες ποσότητες που απορροφούν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά.
Μάλιστα, σε Αίγυπτο και Τυνησία τα μάρμαρα φεύγουν χύδην πάνω στα πλοία και όχι σε εμπορευματοκιβώτια, κάτι που μειώνει το κόστος, ενώ εξάγει έτοιμα και ημιέτοιμα προϊόντα σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε ανάκαμψη της αγοράς και συνεχίστηκε το Μάιο ενώ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η βελτίωση της ζήτησης θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση της εξάρτησης από μια αγορά μπορεί τώρα να φέρνει κάποιες αρρυθμίες, όμως μακροπρόθεσμα είναι μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία, καθώς θα αυξήσει τη διασπορά κινδύνου και θα «απλώσει» περαιτέρω το αποτύπωμά της.
Συνάμα, η εταιρεία έχει πάντα το βλέμμα της στη μεγάλη αγορά της Αμερικής που βρίσκεται σε τεράστιο οικιστικό κρεσέντο λόγω του πακέτου Μπάιντεν των 3 τρισ. δολαρίων, ενώ ήδη έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα στη χώρα. Μάλιστα η εταιρεία όπως έχει αναφέρει το liberal βρέθηκε στην έκθεση Coverings 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, προχωρώντας στην ανάληψη σημαντικών έργων αλλά και στη διεκδίκηση σειρά project το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία ανέλαβε την προμήθεια μαρμάρων για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι οι επαφές για την ανάληψη προμήθειας μαρμάρων για πέντε ακόμα μεγάλα έργα στην Αμερική.
Η Ικτίνος έχει «ντύσει» έξι ξενοδοχεία της αλυσίδας καζίνο Wynn σε Λας Bέγκας, Βοστόνη και αλλού και συνεχίζει τις επαφές της. Η αγορά των ΗΠΑ πλέον αποτελεί κορυφαίο προορισμό για την εταιρεία, καθώς κατέχει το 15% στις συνολικές εξαγωγές της σε κατεργασμένα μάρμαρα.
Η ιδρυθείσα το 1974 ΙΚΤΙΝΟΣ, εισηγμένη στο ΧΑ από το 2000, έχει στο χαρτοφυλάκιό της εντυπωσιακά έργα ανά την υφήλιο, από τα μάρμαρα της Μέκκας και της Μεδίνας, μέχρι το αεροδρόμιο Las Palmas στην Ισπανία και εντυπωσιακά πρότζεκτ στο Ντουμπάι, ξενοδοχεία στο Μακάο (τρία), το Λας Βέγκας (δύο) και τη Βοστόνη (ένα), τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και την Ινδία.
Συνολικά τα ενεργά λατομεία της εταιρείας είναι σήμερα δέκα και βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα: του Βώλακα, το "Marvelous" και το "Kάλλιστον" στον νομό Δράμας, τα τρία λατομεία της Θάσου (στη Θάσο εξορύσσεται το κυανόλευκο μάρμαρο, περιζήτητο σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία και αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη Μέκκα και τη Μεδίνα), τρία της Καβάλας (μεταξύ των οποίων αυτό της Χρυσής Αράχνης με το οποίο έχουν επενδυθεί ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας και το λατομείο Νέστος, το λευκό ριγωτό μάρμαρο του οποίου είναι περιζήτητο στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Αραβικό Κόλπο) και ένα στην Πελοπόννησο.
Στο μεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει το τριετές επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο λατομείο του Βώλακα, από όπου εξορύσσεται το εξαιρετικά δημοφιλές λευκό δολομιτικό μάρμαρο (η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024), ενώ "σχεδόν ολοκληρώνεται" το πρόγραμμα των 10 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιό της στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Δράμας.
Επιπλέον, η Ικτίνος αναπτύσσει -σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεωεντοπισμού.
Κανονικά λειτουργεί, τέλος, το αιολικό πάρκο της εταιρείας, ισχύος 22 MW (μεγαβάτ), στον νομό Δράμας, με βάση σταθερή προσυμφωνημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.