Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ χωρίς ούτε ένα δολάριο στις αποσκευές του, χωρίς ούτε καν υπόσχεση επενδύσεων από τους διαχειριστές κεφαλαίων που συνάντησε στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσγειώνεται στην πραγματικότητα των Βρυξελλών.
Την ώρα που προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του κορυφαίου εργοδοτικού φορέα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποιούσε ότι η κυβέρνηση είναι δίγλωσση και ξεκίνησε ήδη το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από το εργασιακό.
Στις Βρυξέλλες, ο... γνωστός ευρωπαίος αξιωματούχος που πάντα ενημερώνει τους δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, προειδοποίησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για το τι θα αντιμετωπίσει: «Δεν είναι συνετό από την πλευρά της Ελλάδας να συζητά αντιστροφή ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων».
Η Ελλάδα επισήμως επιστρέφει στους «θεσμούς» τα 24 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποίησε από τα 86 δισ. του Μνημονίου ΙΙΙ. Είναι λεφτά που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα, με κόστος 0,8% έως 1,2% και να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στη χώρα. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προτίμησε την «καθαρή έξοδο» δηλαδή να δανείζεται με επιτόκιο 5% για να αποκτήσει «ελευθερία κινήσεων και επιλογών».
Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα θα αναφερθεί επισήμως εγγράφως και με την υπογραφή όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Κομισιόν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοινώνει ότι τίθεται σε εφαρμογή -για πρώτη φορά ειδικά για την Ελλάδα- ο κανονισμός 472/2013 της Ε.Ε. περί «Ενισχυμένης Εποπτείας».
Θα παρουσιαστούν επισήμως οι 6 άξονες μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ανά τρίμηνο:
1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
2. Κοινωνική πρόνοια
3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα
4. Αγορές εργασίας και προϊόντων
5. Ιδιωτικοποιήσεις και Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
6. Δημόσια διοίκηση
Η ανακοίνωση θα είναι αναλυτική και θα αναφέρεται στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, στη μείωση του clawback των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και στον ΕΝΦΙΑ που φυσικά δεν θα καταργηθεί ούτε θα μειωθεί.
Προφανώς θα αναφέρεται και στη μείωση των συντάξεων αλλά και στην περικοπή του αφορολογήτου, τις συγκεκριμένες άμεσες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τις αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Κατά τα άλλα... ο Ευκλείδης χάρισε 24 φθηνά δισεκατομμύρια, απέφυγε την «προληπτική γραμμή πίστωσης»... αλλά «κέρδισε ελευθερία κινήσεων και επιλογών...».