Ο πλέον αβέβαιος προϋπολογισμός των τελευταίων 10ετιών κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή. Εκείνο που διαφοροποιεί τον φετινό προϋπολογισμό σε σχέση με όλους τους προηγούμενους είναι οι συντάκτες, γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι πολύ πιθανό να διαψευσθούν. Και αυτό όχι γιατί έχουν κάνει κάποιους λάθος υπολογισμούς, αλλά διότι το 2021 παγκοσμίως είναι το έτος με τις περισσότερες αβεβαιότητες.
Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω, όχι μόνο στην οικονομία αλλά κυρίως την κοινωνία. Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο ευμετάβλητα είναι τα πράγματα, αρκεί να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών στις 5 Οκτωβρίου του 2020 κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο σχέδιο αυτό μεταξύ των άλλων προέβλεπε ότι η ύφεση του 2020 θα ήταν της τάξεως του 8,2%, σε λιγότερο από ενάμιση μήνα αργότερα, σήμερα η ύφεση ανεβαίνει κοντά στο 10,5%.
Αντίστοιχα η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021, ήταν στο 7,5% και σήμερα υποχωρεί στα επίπεδα του 4,8%. Υπάρχει δηλαδή σε 45 ημέρες μία απόκλιση της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων αθροιστικά. Ανάλογα μεγάλη θα είναι και η απόκλιση στο εκτιμώμενο έλλειμμα τόσο για το 2020, όσο και για το 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωρίζει ότι οι προβλέψεις μπορεί να πέσουν έξω σε τόσο ευμετάβλητες συνθήκες. Βέβαια υπάρχει και η κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει και κάποια θετική έκπληξη και η όποια ανατροπή να είναι από την… καλή πλευρά του λόφου.
Οι φόβοι
Οι αβεβαιότητες είναι πολλές, αλλά μεγαλύτερη εξ αυτών είναι το ενδεχόμενο η κρίση να παραταθεί και πέρα από τις προβλέψεις. Η εκτίμηση από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να αμβλύνονται από το τέλος Απριλίου και μετά. Βέβαια αυτές είναι εκτιμήσεις οικονομολόγων και όχι επιδημιολόγων. Ο μεγάλος φόβος πάντως είναι να υπάρξει ένα 3ο lockdown. Σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένο ότι η πρόβλεψη για το ύψος της ανάπτυξης θα περιοριστεί αν όχι θα εκμηδενιστεί.
Ένας άλλος φόβος είναι το εμβόλιο να καθυστερήσει ή να μην φέρει άμεσα στην κοινότητα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου, στην οποία έχουν επενδυθεί πολλά από την ελληνική κυβέρνηση. Ένα άλλο «θύμα» μίας τέτοιας απευκταίας κατάστασης θα είναι και η κατανάλωση.
Οι ελπίδες
Στον αντίποδα όλων υπάρχουν και οι κρυφές προσδοκίες, οι οποίες και σχετίζονται με την αποτελεσματική και άμεση επίδραση του εμβολίου, καθώς επίσης και την αποβολή του φόβου από την κοινότητα, με πιο ταχείς από τους αναμενόμενους ρυθμούς. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν να υπάρξουν θετικές ανατροπές και η ανάπτυξη να υπερβεί και τις εκτιμήσεις.