Σκληρό είναι το παζάρι με τους δανειστές ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες -σταδιακά έως το 2018- ώστε να περιοριστεί το «μαχαίρι» στις συντάξεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αντίθετοι στο σενάρια αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μειωθεί στο 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, ενώ είχαν μειωθεί και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων.
Το νέο ασφαλιστικό νομοθέτημα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.
Πάντως ο ΣΕΒ (όπως και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις) εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι η σχετική συζήτηση «παραβλέπει την εμπειρία των τελευταίων 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπερφορολόγηση οδήγησε συστηματικά σε καταστροφή θέσεων εργασίας, ανεργία και κοινωνική ανέχεια χωρίς να καταφέρνει να εξασφαλίσει τους υπεραισιόδοξους στόχους φορολογικών εσόδων».
«Η ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας αδυνατεί, λόγω των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων να ανταμείψει όσους παράγουν, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας. Από την κατάσταση αυτή ζημιώνονται η οικονομία, η κοινωνία αλλά και το κράτος – καθώς στο τέλος εισπράττει λιγότερα χρήματα» τονίζει.
Ο ΣΕΒ αναφέρει ένα παράδειγμα εργοδότη αύξησε τον μικτό μηνιαίο μισθό υπαλλήλου από τις 2.500 ευρώ στις 3.500 ευρώ. «Η αύξηση αυτή κόστισε 1.246 ευρώ στον εργοδότη, ο εργαζόμενος έλαβε επιπλέον καθαρές αποδοχές 396 ευρώ και το κράτος εισέπραξε επιπλέον έσοδο 850 ευρώ, δηλαδή το 68,2% της αύξησης πήγε στο κράτος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τονίζεται ότι η πρόταση Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό στηρίζεται στους παρακάτω τρεις άξονες:
- Προωθείται επαναϋπολογισμός όλων των συντάξεων (που θα οδηγήσει σε μειώσεις) με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό του. Ειδικός αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, με στόχο να εξοικονομηθούν από 700 έως 900 εκατ. ευρώ, για το 2016.
-Καθιερώνεται η εθνική σύνταξη, μια σύνταξη η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 384 ή στα 390 ευρώ. Από κει και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.
- Προβλέπεται η σύσταση ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσο οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες και οι ναυτικοί.
Tην ίδια ώρα πρωτοφανής για χώρα της ΕΕ είναι η συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αφού τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν «φρακάρει» από τις 330.000 αιτήσεις για έξοδο σε σύνταξη ενώ εκκρεμούν και 61.000 αιτήσεις για εφάπαξ!
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) Αλέξης Μητρόπουλος, εκκρεμούν συγκεκριμένα:
α) 173.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη συνολικού κόστους περίπου 2 δισ. ευρώ (80.000 αιτήσεις στο ΙΚΑ, 33.000 στον ΟΑΕΕ, 30.000 στον ΟΓΑ, 15.000 στο Δημόσιο και 15.000 αιτήσεις στα υπόλοιπα Ταμεία Κύριας Σύνταξης).
β) 130.000 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης (126.000 στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ και 5.000 αιτήσεις στα λοιπά Ταμεία Επικούρησης, με συνολικό κόστος 600 εκατ. ευρώ)
γ) 25.000 αιτήσεις χορήγησης μερίσματος συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ
δ) 61.000 αιτήσεις χορήγησης επιδόματος εφάπαξ συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ.
Εξηγώντας ότι το κόστος αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, καλεί την κυβέρνηση «αντί να συνομολογεί με τους δανειστές περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία, ύψους 2,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2015-2016», να διεκδικήσει άμεσα υπέρ των Ταμείων και το υπόλοιπο του ποσού των 15 δισ. ευρώ που δεν διέθεσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.