«Σκληρός» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

«Σκληρός» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Άλλο το «καλάθι της νοικοκυράς» και άλλο το «καλάθι του νοικοκυριού». Το πρώτο, περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη διατροφής και έχει φτιαχτεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκειμένου να καταγράφει την πορεία των τιμών στα τρόφιμα. Είναι πιο «πλούσιο»: δεν περιλαμβάνει μόνο το ρύζι καρολίνα αλλά και το μπαρμπα-μπεν και το γλασέ. Έχει και το αλεύρι και τη φαρίνα, και το σιμιγδάλι και το άνθος αραβοσίτου όπως και το ψωμί ολικής αλέσεως και τα μπισκότα crackers.

Περιλαμβάνει και το κριθαράκι ή τις χυλοπίτες και όχι μόνο τα μακαρόνια νούμερο 6, ενώ στα ψάρια, μετέχουν όλα τα καλά: από γόπες και γαύρους με τσιπούρες και μπαρμπούνια. Το καλάθι της νοικοκυράς επομένως με τα εκατοντάδες προϊόντα, είναι ακριβότερο αυτή τη στιγμή κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι που προκαλεί τον μεγάλο πονοκέφαλο και στην κυβέρνηση και στα νοικοκυριά. 

Η τιμή του σχετικού δείκτη, καταγράφει άνοδο τουλάχιστον 18% σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας ενώ από ότι φαίνεται τα νέα ιστορικά ρεκόρ είναι μπροστά. Διότι ακόμη και αν επιτύχει τον σκοπό του το «καλάθι του νοικοκυριού» (δηλαδή το εγχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης και των αλυσίδων σουπερμάρκετ που στοχεύει στο να συγκρατηθούν οι τιμές στα επίπεδα του Οκτωβρίου σε 50 βασικά ήδη, υποσύνολο του καλαθιού της ΕΛΣΤΑΤ) φαίνεται ότι το πληθωριστικό κύμα που πλήττει τα είδη διατροφής θα συνεχίσει να επηρεάζει το τελικό κόστος στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Αυτό δεν συνιστά μομφή για την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε 50 βασικά είδη που απευθύνονται κυρίως στα φτωχότερα νοικοκυριά (δηλαδή μια ασφαλιστική δικλείδα ότι υπάρχει γάλα με 1,1 ευρώ το λίτρο και μακαρόνια με 61 λεπτά). Αποτελεί διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι μαζί μας και το 2023 ότι και αν γίνει με τις τιμές της ενέργειας. Τα τρόφιμα άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το οικονομικό επιτελείο θα αναθεωρήσει τον πήχη του πληθωρισμού στο 5% για το 2023 από περίπου 10% που αναμένεται να είναι το κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και κοινωνικό. Ο δείκτης διατροφής, πλήττει κατά κύριο λόγο τα χαμηλότερα εισοδήματα καθώς αυτά διαθέτουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους για να καλύψουν την απόλυτη ανάγκη. Για τις επόμενες εβδομάδες, το πρόβλημα κάπως θα καλυφθεί με τις επιταγές ακρίβειας. Το ζήτημα είναι τι γίνεται το 2023.