Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Την τύχη του πλανήτη στα χέρια τους θέλουν να πάρουν ακτιβιστές επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν ή ακόμη και να αναγκάσουν πολιτικούς και επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή πριν είναι πολύ αργά. Ομάδα εκατοντάδων επενδυτών προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες της αδράνειας που παρατηρείται στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο επενδυτικός οίκος Schroders εκτιμά ότι αν δεν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, τότε οι παγκόσμιες οικονομικές ζημιές από την υπερθέρμανση θα φτάσουν τα 23 τρισ. δολάρια!
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερος από τις ζημιές που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση του 2008, ενώ αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. «Αν δεν υπάρχει πλανήτης δεν θα υπάρχει παγκόσμια οικονομία και κατ'' επέκταση ούτε επιχειρηματικά κέρδη». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου στους πολιτικούς ηγέτες, σε μία ύστατη προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις έτσι ώστε να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Με αφορμή τη διάσκεψη του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, 414 επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο υπέγραψαν από κοινού επιστολή με την οποία καλούν πολιτικούς και επιχειρηματίες να κάνουν το σωστό το συντομότερο δυνατό. Το... εκτόπισμα των εν λόγω επενδυτών είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς διαχειρίζονται συνολικά περί τα 31 τρισ. δολάρια. Όταν, λοιπόν, επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τότε μάλλον τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ σοβαρά.
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τα περιθώρια αντιστροφής του φαινομένου στενεύουν ασφυκτικά, όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει μία τελευταία ευκαιρία, αρκεί οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί του κόσμου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού.
Στο «Παγκόσμιο Επενδυτικό Ανακοινωθέν», στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπογραφές της UBS, της Nomura, της HSBC, της Zurich Insurance και της Legal & General, ζητείται από τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν ότι θα βελτιώσουν τη λογοδοσία για περιβαλλοντικά θέματα και θα εφαρμόσουν επιτέλους όλα όσα προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού έως το 2020. Διότι, όπως επισημαίνουν, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί και των όσων πρέπει να γίνουν για να προστατευτεί ο πλανήτης. Παράλληλα, τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη όπως νέες θέσεις εργασίας και επενδυτικά project.
Την ίδια ώρα, η ολλανδική ομάδα ακτιβιστών επενδυτών «Follow This» επεμβαίνει με ηχηρό τρόπο στα διοικητικά του πετρελαϊκού κολοσσού BP, προωθώντας ψήφισμα το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επόμενη γενική συνέλευση της εταιρείας. ΟΙ επενδυτές ζητούν από τη διοίκηση της BP να θέσει συγκεκριμένους στόχους που θα είναι σύμφωνοι με την συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015.
Ανάλογη κίνηση έχουν κάνει και στην Shell και ετοιμάζουν το τέταρτο στη σειρά ψήφισμα. Μάλιστα, οι δράσεις δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα, καθώς όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν φαν Μπίρντεν, παρουσίασε πέρσι ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρύπων, αναγνώρισε το ρόλο που έπαιξε το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ακτιβιστές επενδυτές.
Το επενδυτικό κύμα υπέρ της μείωσης των ρύπων εξελίσσεται σε τσουνάμι. Οι ακτιβιστές επενδυτές καλούν τους μεγαλύτερους μετόχους των σημαντικότερων επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν στη μετάβαση σε ένα σύστημα μηδενικών ρύπων. Οι επόμενες εταιρείες-στόχοι των ακτιβιστών είναι τα μεγαθήρια Exxon Mobil και Chevron.
Σύμμαχος των ακτιβιστών είναι και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ο οποίος τον περασμένο μήνα διαμήνυσε στην χρηματοοικονομική κοινότητα ότι οι ενέργειές της είναι «απολύτως κρίσιμες» για να γίνει η μετάβαση στην αειφορία. Προειδοποίησε δε, ότι αν και δεν έχουν χαθεί ακόμη όλα, αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία.