Του Γιώργου Φιντικάκη
Τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστό στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, που συνεπάγεται χρεοκοπία, διατρέχει η ΔΕΗ, εφόσον δεν βάλει στα ταμεία της μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες τα χρήματα από την απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Το συμπέρασμα είναι του πιστοληπτικού οίκου Standard & Poors που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ισχνή ρευστότητα της μεγαλύτερης ελληνικής ενεργειακής εταιρείας, και επισημαίνει ότι την εξαιρετικά αβέβαιη πρόσβασή της σε νέες γραμμές χρηματοδότησης.
Αλλά το σημαντικότερο απ' όσα αναδεικνύει η έκθεση της S&P είναι πως η ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ (από την οποία και η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 700 εκατ ευρώ), αποτελεί, στην παρούσα φάση, το μοναδικό πλέον σωσίβιο για την επιχείρηση, και αυτό για να σταθεί στα πόδια της μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στην πραγματικότητα, η ρευστότητα της ΔΕΗ, εξαρτάται, όπως λέει ο οίκος, από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, συναλλαγή ωστόσο εξαιρετικά περίπλοκη, με σημαντικό ρίσκο καθυστερήσεων, και κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι. Δίχως τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα έχει απομείνει ρευστό στο ταμείο της ΔΕΗ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Σε αυτές τις αιτίες αποδίδει ο οίκος και το γεγονός ότι διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της ΔΕΗ, όσο και των ομολόγων της στην κατηγορία CCC- (που σημαίνει κίνδυνος χρεωκοπίας). Στις ίδιες αιτίες αποδίδει και το γεγονός ότι διατηρεί την ΔΕΗ στην κατηγορία της αρνητικής επιτήρησης, στην οποία και την έχει θέσει από τις 9 Φεβρουαρίου.
Τι θα γίνει το 2018 ;
Διαβάζοντας την έκθεση αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την ΔΕΗ απ' ότι παρουσιάζονται. Και αυτό, καθώς ακόμη και να εισπράξει εγκαίρως τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, αυτά επαρκούν για να την στηρίξουν στα πόδια της παρά μόνο για μερικά ακόμη τρίμηνα.
Κάτω από το περιβάλλον περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, οι μελλοντικές ωριμάνσεις δανείων της ΔΕΗ είναι μη βιώσιμες, αναφέρει η έκθεση, υπονοώντας ότι η πορεία της μέσα στο 2018 είναι εντελώς αβέβαιη. "Συνεπώς εκτιμούμε ότι τα έσοδα από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, συνιστούν μια ένεση ρευστότητας, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιβιώσει μόνο για μερικά ακόμη τρίμηνα, εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές δομικές αλλαγές", αναφέρει χαρακτηριστικά η S&P.
Τρεις αρνητικοί παράγοντες
Εξηγώντας την διατήρηση του καθεστώτος επιτήρησης της ΔΕΗ, οι αναλυτές επικαλούνται τρεις παράγοντες. Την επιδείνωση της ρευστότητας από την δραστηριότητα της πώλησης ρεύματος, την περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και την μειούμενη εμπιστοσύνη και υποστήριξη της ΔΕΗ από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτοί είναι και οι λόγοι που κάνουν την S&P να θεωρεί ότι είναι κατά 50% υπαρκτή η πιθανότητα να υποβαθμιστεί η ΔΕΗ κατά μια επιπλέον βαθμίδα (σ.σ. στο «CC») σε σύντομο διάστημα.
Από δάνειο σε δάνειο
Δείγμα της πολύ κακής πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ είναι ότι παρ' ότι η επιχείρηση δανείστηκε πρόσφατα 200 εκατ ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, και εν συνεχεία αποπλήρωσε το ισόποσης αξίας ομόλογο, η S&P δεν ήρε τις επιφυλάξεις της απέναντι στην βιωσιμότητα της εταιρείας. Όπως εξηγεί στην έκθεση, μετά την αποπληρωμή του ομολόγου, η ρευστότητα της ΔΕΗ θα είναι εξαιρετικά μειωμένη και πιθανόν να την οδηγήσει να ζητήσει νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο 200 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες. Όπως ωστόσο εκτιμούν οι αναλυτές, τα χρήματα δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των 300 εκατ. ακόμη που αφορούν σε υπόλοιπες εκκρεμείς πληρωμές εντός του 2017 κυρίως κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου.
Φωτογραφία: SOOC