«Σπάει» τα κοντέρ ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2018

«Σπάει» τα κοντέρ ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2018

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Γραμμή» για νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό και μάλιστα με αποτελέσματα που πιθανότατα θα εκπλήξουν βαδίζει το 2018 η Ελλάδα, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία και όλα τα συμφραζόμενα.

Πέραν της ευνοϊκής συγκυρίας και το momentum που έτσι κι αλλιώς υπάρχει από τα προηγούμενα έτη, φέτος υπάρχει και ξεκάθαρη αύξηση εσόδων σε όλα τα επίπεδα, κάτι που ήταν και το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια.

Συγκυριακοί λόγοι, όπως το γεωπολιτικό ρίσκο που ακόμη υπάρχει σ'' όλες τις γύρω ανταγωνιστικές περιοχές όπως Τουρκία και Βόρεια Αφρική, αλλά και η ουσιαστική ωρίμανση επενδύσεων σε πολλά επίπεδα, εκτοξεύουν τον τουρισμό.

Υπάρχει ωρίμανση επενδύσεων με την ολοκλήρωση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά, παράδοση μεγάλων οδικών αρτηριών (μεγάλη η αύξηση τουρισμού από τους οδικούς άξονες), αλλά και η ιστορικά μεγαλύτερη αεροπορική σύνδεση της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο!

Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρχε τέτοια αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά – με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς φέτος δραστηριοποιούνται στο Ελευθέριος Βενιζέλος πάνω από 65 αεροπορικές εταιρείες και στην κορύφωση του καλοκαιριού τα δρομολόγια θα είναι περισσότερα από ποτέ.

Αν σ'' όλα αυτά προστεθεί και ο μη μετρήσιμος – ακόμη - «θησαυρός» από την εκτόξευση του αριθμού των επισκεπτών μέσω του Airbnb, τότε καταλαβαίνουμε ότι το 2018 θα είναι το καλύτερο τουριστικό έτος για τη χώρα, όλων των εποχών!

Η Ελλάδα συνεχίζει να νέμεται τους «καρπούς» της συγκυρίας, καθώς όλες οι γύρω περιοχές, παρ'' ότι βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, εντούτοις – τουλάχιστον για φέτος – δεν έχουν «αγγίξει» τις εισροές προς τη χώρα μας, κάθε άλλο μάλιστα.

Επίσης, μετά από πολλά χρόνια... ευχολογίων, μελετών και προσπαθειών, φαίνεται πως από το φθινόπωρο του 2017 και το χειμώνα φέτος, έχει καταγραφεί σαφής διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, σε βαθμό που ουδέποτε έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Βοήθησε σημαντικά το κλίμα σ'' αυτό, όπως βοήθησε τόσο η διατήρηση ανοικτών ξενοδοχειακών μονάδων άρα υπήρχαν έτοιμες υποδομές, αλλά και η εκτόξευση της χρήσης του Airbnb – με όλα τα τρωτά αλλά και τα απόνερα αυτής της... αγοράς!

To πολιτικό ρίσκο, το Grexit και το προσφυγικό

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προβλήματα και σκόπελοι – πολιτικοί, οικονομικοί και γεωστρατηγικοί – που λειτουργούσαν ανασχετικά στην τουριστική βιομηχανία.

Το 2015 είχαμε τη μόνιμη πολιτική αβεβαιότητα, τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τον εφιάλτη του Grexit, τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά και τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου!

Το 2016 ήταν «καθαρό» από εκλογές, όμως ήταν έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης και μάλιστα επηρεάζοντας σημαντικά την Ελλάδα και συγκεκριμένα νησιά όπως Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω κ.λπ.

Το 2017 η προσφυγική κρίση ήταν σε ύφεση, τουλάχιστον σε επίπεδο... δημοσιότητας, ενώ δεν υπήρξαν εκλογές, με την τουριστική βιομηχανία να πηγαίνει εξαιρετικά, ενώ (και) το 2018 είναι «καθαρό» από εκλογές – τουλάχιστον έως... τώρα – όμως υπάρχει κάποια έξαρση στο προσφυγικό ζήτημα...

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος για το 1ο τρίμηνο

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού ήταν ότι παρ'' ότι υπήρχαν αφίξεις, εντούτοις δεν υπήρχε ανάλογη αύξηση εσόδων. Βεβαίως, το 2017 υπήρξε αύξηση στα έσοδα, μετά την κάμψη του 2016, ενώ τα στοιχεία του 2018 δείχνουν περαιτέρω αύξηση σε έσοδα και εισροές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, φθάνοντας τα 557 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 12,8%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 68 εκατ. ευρώ ή 13,9% και στην ισόποση αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 68 εκατ. ευρώ ή 16,9%.

Το πρώτο τρίμηνο του έτος, που άλλωστε πάντα είναι το... φτωχότερο, τη χώρα μας επισκέφτηκαν 1,59 εκατ. τουρίστες, ενώ υπήρξε αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 45 ευρώ ή 14,9%.

Μέσω οδικών σταθμών υπήρξε αύξηση κατά 18,6%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 8,9%.

Εντυπωσιακή είναι η επίδοση του Μαρτίου, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ παρουσίασε αύξηση εισπράξεων κατά 28,2% στα 252 εκατ. ευρώ, έναντι 197 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Επίσης, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το φετινό Μάρτιο εμφάνισε πλεόνασμα 79 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 53 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία είναι (παραδοσιακά) οι μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, ενώ και οι τρεις παρουσίασαν τεράστια αύξηση εισροών: Πιο αναλυτικά, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 35,6%, από τη Γερμανία κατά 26,9% και από την Αγγλία κατά 11%.

Αντιθέτως, μειωμένη κατά 36,6% είναι η... πολυδιαφημισμένη τουριστική εισροή από τη Ρωσία, ενώ το παράδοξο είναι η μείωση της τουριστικής αγοράς από τις ΗΠΑ (-13%), παρ'' ότι όλα τα συμφραζόμενα και τα στοιχεία μιλούσαν για νέα αύξηση των... παραδοσιακά καλύτερων τουριστών από πλευράς κατά κεφαλήν δαπάνης.

Fitch: Μέσω του τουρισμού «δραπετεύει» η Ελλάδα

Στη βαρυσήμαντη και καταλυτική σημασία του τουρισμού στη «δραπέτευση» της Ελλάδας από την κρίση αναφέρεται σε report η Fitch Ratings, επικαλούμενη προχθεσινό άρθρο του ιρλανδικού Irish Examiner που κάνει έναν... παραλληλισμό με τους λόγους ανάκαμψης της Ιρλανδικής οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch, το στοίχημα πλέον για την Ελλάδα είναι να προστεθεί περαιτέρω αξία στο «προϊόν» του τουρισμού, μέσω ενίσχυσης των εσόδων, άρα μέσω έλκυσης πλουσιότερων τουριστών, οι οποίοι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα.

Το δημοσίευμα τονίζει πως παρ'' ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τη διεθνή «παρουσία» (όπως πχ εξαγωγές) της Ιρλανδίας, η οποία βοήθησε τη χώρα να ξεφύγει από την ύφεση, εντούτοις διαθέτει μια καταπληκτική βιομηχανία τουρισμού, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Όντας έκτος κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για την Ε.Ε., η χώρα θα μπορούσε να ωθήσει τον υγιή αυτό τομέα της σε νέα υψηλά, μέσω νέων επενδύσεων. Αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 6 δισ. ευρώ το χρόνο για να εκτοξευτεί περαιτέρω η Ελλάδα.

Επίσης, υπάρχει αναφορά στα λόγια του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών & Τουρισμού, Τζέραλντ Λόλες που τονίζει πως «ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο μοχλοβραχίονας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται καθ'' οδόν στο να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνο, καθώς έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει εκτός από ήλιο και θάλασσα».