Στ. Πιτσιόρλας: Μόνο με διαγωνισμό οι Κινέζοι στις μονάδες της ΔΕΗ

Στ. Πιτσιόρλας: Μόνο με διαγωνισμό οι Κινέζοι στις μονάδες της ΔΕΗ

Του Βασίλη Γεώργα 

Στον πάγο βάζει και επίσημα η κυβέρνηση υπό τον φόβο των ευρωπαϊκών αντιδράσεων το «σχέδιο Παναγιωτάκη» για την απευθείας σύμπραξη της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας. 

Ο υφυπουργός  Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας κατέστησε σαφές  πως το συγκεκριμένο project, όπως και οποιοδήποτε άλλο για την αναβάθμιση, την πώληση ή την κατασκευή νέων μονάδων από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση αλλά μόνο μετά από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα υποβληθούν προσφορές από ενδιαφερόμενους. 

Η «ακύρωση» του συγκεκριμένου deal με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να γίνει δεν σηματοδοτεί «αλλαγή στάσης» της κυβέρνησης η οποία επιθυμεί διακαώς να εδραιώσει την οικονομική συνεργασία με την Κίνα, αλλά επιδιώκει να εξισορροπήσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα με την Ευρώπη και να περάσει το μήνυμα ότι οι περισσότερες δουλειές που θα γίνουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς διαγωνισμούς ώστε να μην προσκρούσουν στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. 

Ερωτώμενος σε συνάντηση με δημοσιογράφους σχετικά με τη στάση της Κομισιόν απέναντι στη συμμετοχή κινεζικών, ρωσικών και άλλων μη ευρωπαϊκών εταιρειών σε επενδύσεις που αφορούν δίκτυα υποδομών, ενέργειας κλπ, σημείωσε ότι πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να ακολουθούνται ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.   

Στην περίπτωση του project Μελίτη, είναι το τρίτο «χτύπημα» στο σχέδιο συμπράξεων με τους Κινέζους που είχε υποστηριχθεί από συγκεκριμένες ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και είχε προβληθεί ως στρατηγική επιλογή της διοίκησης υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Η πρώτη ένδειξη ότι η συγκεκριμένη αυτή δουλειά δεν προχωρά είχε δοθεί όταν ο νυν υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει εκ νέου τον διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα που είχε κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα, ενώ η δεύτερη και πιο σημαντική δόθηκε μέσω της αντίδρασης των Βρυξελλών. 

Για τη συνεργασία ΔΕΗ-CMEC που προέβλεπε την σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο η ΔΕΗ θα εισέφερε τη μονάδα Μελίτη 1 και η CMEC θα αναλάμβανε το κόστος κατασκευής της Μελίτη 2 (700 εκατ. ευρώ), είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο προφανώς με τα νέα δεδομένα δεν θα υλοποιηθεί. 

 

Φωτογραφία: SOOC