Ρυθμίσεις για χρέη που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ επιτυγχάνει μέσα σε έξι μήνες ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, μέχρι τον Απρίλιο, με τις αιτήσεις και τις εγκρίσεις αντίστοιχα να αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ειδικά μετά τον Μάρτιο ο οποίος ήταν ο μήνας που έδωσε μεγάλη ώθηση, οι αιτήσεις για ρυθμίσεις και οι εγκρίσεις αυξήθηκαν και ο ρυθμός των εγκρίσεων διατηρείται υψηλά, ενώ ανέβηκε ο πήχης για ρυθμίσεις 1,9 - 2,4 δισ. ευρώ χρεών στο επόμενο πεντάμηνο.
Αυτό προήλθε από την υποβολή περισσότερων από 34.000 αιτήσεων για εξωδικαστική ρύθμιση χρέους (σε όλα τα στάδια της πορείας τους) για συνολικά χρέη λίγο πάνω από 18 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για χρέη που κατά τα ¾ αφορούν τραπεζικά δάνεια (χρηματοδοτικοί φορείς 76%), ενώ επίσης τα ¾ των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα (74%). Τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι οριστικές υποβολές αιτήσεων για ρύθμιση στις 1.823 από 1.708 τον Μάρτιο που ήταν ο μήνας ο οποίος έδωσε την πρώτη μεγάλη ώθηση.
Να σημειωθεί ότι στην ουρά, αναμένουν για έγκριση ρύθμισης από τράπεζες, servicers και δημόσιο, αιτήσεις που αφορούν συνολικά χρέη 2,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 866 εκατ. ευρώ είναι χρέη από τραπεζικά δάνεια. Σε πρώτο στάδιο υπάρχουν στην ουρά αιτήσεις για άλλα 9,6 δισ. ευρώ οφειλών συνολικά, που είναι σε πρώιμη φάση άντλησης στοιχείων.
Το νέο βασικό και το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμίσεις
Το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, οφειλέτες, τράπεζες, servicers, δημόσιο ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους, έφερε στην ευχάριστη θέση την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, να ανεβάσει τον πήχη στοχεύοντας σε περισσότερες εξωδικαστικές ρυθμίσεις:
Πλέον το βασικό σενάριο για το επόμενο πεντάμηνο προβλέπει ρυθμίσεις 1,9 δισεκ. ευρώ προερχόμενες από:
- αιτήσεις για οφειλές 554 εκατ. ευρώ στο τελικό στάδιο,
- αιτήσεις για οφειλές 899 εκατ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από χρηματοδοτικούς φορείς και δημόσιο
- αιτήσεις για οφειλές 477 εκατ. ευρώ που είναι στο αρχικό στάδιο
Το αισιόδοξο σενάριο θέλει στο επόμενο πεντάμηνο ρυθμίσεις οφειλών 2,4 δισ. ευρώ, προερχόμενες από:
- αιτήσεις για χρέη 554 εκατ. ευρώ που είναι σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
- αιτήσεις για οφειλές 1,1 δισ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους πιστωτές
- αιτήσεις για χρέη 690 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο
Το «κούρεμα» σε στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά
Ποσοστό οφειλών 32,3% σε χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες, servicers) έχει διαγραφεί κατά τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας. Το αντίστοιχο ποσοστό διαγραφών για το δημόσιο φθάνει το 22,2%.
Συνολικά 41% των ρυθμίσεων (629 εκατ. ευρώ) έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.
Ποιο είναι όμως το μέσο ποσοστό διαγραφής για κάθε κατηγορία οφειλής; Φθάνει:
- Το 22,5% για οφειλές που αφορούν στεγαστικά δάνεια
- Το 33,6% για καταναλωτικές οφειλές
- Το 41,6% για επιχειρηματικές οφειλές
- Το 22,2% για οφειλές προς το δημόσιο
- Τέλος, ποσοστό 36% ρυθμιζόμενων οφειλών σε τράπεζες δεν περιλαμβάνει διαγραφή καθώς και ποσοστό 34% ρυθμιζόμενων οφειλών προς το δημόσιο δεν περιλαμβάνει διαγραφή επίσης.