Ανοίγει και πάλι απ'' ό,τι φαίνεται η συζήτηση στη Βρετανία για αύξηση των επιτοκίων. Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πληθωρισμό του Αυγούστου φέρνουν μάλλον σε δύσκολη θέση το επιτελείο της Τράπεζας της Αγγλίας που πρέπει να εξηγήσει, όπως αναφέρει το Reuters, γιατί δεν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων. Ήδη, τον τελευταίο χρόνο, η πτωτική πορεία της στερλίνας -που άρχισε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit- έχει συμβάλει σε ένα βαθμό στο να αυξηθούν οι τιμές ένδυσης με ρυθμό 4,6% -που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνεται από το 1997.
Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος έναντι της αύξησης κατά 2,6% που είχαν καταγράψει τον Ιούλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που αγγίζει ο πληθωρισμός τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βρετανία. Ο δομικός πληθωρισμός -που δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας και σε άλλους ευμετάβλητους κλάδους- διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Με την ανακοίνωση των στοιχείων η στερλίνα εκτινάχθηκε αμέσως στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 90,04 πένες, καθώς η αγορά προεξοφλεί άνοδο των βρετανικών επιτοκίων. Αυτή την ώρα, η στερλίνα φθάνει σε υψηλά έτους έναντι του αμερικανικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1,3272 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα υψηλά των 1,3283 δολαρίων.
Ο Sam Hill, αναλυτής από την RBC Capital Markets, υποστηρίζει στο Reuters πως η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε πληθωρισμό 2,7% κι ενώ μέχρι πρότινος δεν αναμενόταν αλλαγή στην πολιτική της στα επιτόκια, τα νέα στοιχεία φαίνεται ότι αποτελούν μία νέα "πρόκληση" για την Κεντρική Τράπεζα.
Ο κ. Hill δεν κρύβει επίσης την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, προβλέποντας πως η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το Brexit θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομία. «Νομίζω ότι (τα στοιχεία) είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για το επιτελείο της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι πληθωριστικές πιέσεις υπάρχουν, αλλά υπάρχει επίσης και η ένδειξη ότι οι καταναλωτές διανύουν δύσκολη περίοδο».
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο Paul Hollingsworth από την Capital Economics. Όπως αναφέρει, οι μικτές πληροφορίες που έρχονται για την οικονομία δεν ασκούν πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον άμεσα.
Η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται τώρα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τη αγορά εργασίας, ειδικά για τους μισθούς.