Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η Αθήνα θέλει να τελειώνει γρήγορα, για να ξεκινήσει το αφήγημα της «γενναίας ρύθμισης» του χρέους που θα μας φέρει στην «καθαρή έξοδο».
Οι Βρυξέλλες επείγονται να κλείσουν τον «Φάκελο Ελλάδα», για να ρίξουν το βάρος στον προεκλογικό αγώνα ενόψει της εξαιρετικά σημαντικής δοκιμασίας του Μαΐου 2019.
Η Ουάσιγκτον βιάζεται και δεν το κρύβει. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, βρίσκεται εδώ και μέρες για μυστικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και χθες ξεκαθάρισε δημοσίως πως ο χρόνος τελειώνει. Το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 24 Μαΐου πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.
Ωστόσο, πιο πολύ απ'' όλους βιάζεται ο Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το waiver στα ομόλογα, οι τράπεζες ψάχνουν τρόπους για να επιστρέψουν οι καταθέτες με τα 30 δισ. ευρώ που έχουν κρυμμένα στα σεντούκια αλλιώς θα πρέπει να αναζητήσουν ρευστότητα από δυσεύρετες και ακριβότερες πηγές.
Κόντρα σε όλους το Βερολίνο. Ουδόλως επείγεται.
Ναι, ο Όλαφ Σόλτς θα ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία με το ΔΝΤ ώστε να εκδοθεί μια θετική Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, να κλωτσήσει το κυανόλευκο τενεκεδάκι μέχρι το... 2022, να μεταθέσει για κάποια στιγμή αργότερα τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης της Ελλάδας στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της. Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά προσχήματα για αναβολή λήψης αποφάσεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ως ιδανικός πρόθυμος ηλίθιος προσφέρει αφορμές.
Σήμερα το πρωί, ξεκινούν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ). Από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης τουλάχιστον τα 70 παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στις 10 το πρωί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να παρουσιάσει την... πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σύνολο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, Εγνατία.)
Αμέσως μετά, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί στην αγορά Ενέργειας δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα. Το ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι ανύπαρκτο και η οικονομική κατάσταση της ίδιας της ΔΕΗ αποτελεί πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο, με καθόλου κολακευτικά σχόλια.
Στη συνέχεια, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η περιβόητη «απο-πολιτικοποίηση» της Δημόσιας διοίκησης με τις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών, γίνεται με τις χειρότερες κομματικές και παρα-κομματικές διαδικασίες.
Το θέμα της κινητικότητας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προκαλεί θλιμμένα χαμόγελα στους εκπροσώπους των «θεσμών» που βλέπουν και ακούν πρωτόγνωρες δικαιολογίες και αναβολές.
Η εντολή που έχουν λάβει οι κορυφαίοι των «θεσμών» είναι να κλείσουν την 4η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αλλά με «αξιοπρεπείς» υπαναχωρήσεις.
Οι Έλληνες υπουργοί ωστόσο έχουν το βλέμμα στις κάλπες και δυσκολεύονται να βάλουν την υπογραφή τους εκεί που κάποτε έδειχναν με την αριστερή γροθιά προτεταμένη...