Στουρνάρας: Δεν είναι εύκολο σήμερα να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα

Στουρνάρας: Δεν είναι εύκολο σήμερα να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα

Του Γιωργου Φιντικάκη

Δεν είναι συνηθισμένο για ένα κεντρικό τραπεζίτη, να ηχογραφείται η συνομιλία του, είναι κάτι που παραβιάζει τη κοινή λογική, τον ποινικό κώδικα, και όλα τα άρθρα της ΕΕ για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη. 

Σχολιάζοντας τη καταγραφή της συνομιλίας του με τον αναπληρωτή υπ. Υγείας, χωρίς τη συναίνεσή του, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε με νόημα ότι «σήμερα είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «το αφήνω στην κοινή γνώμη και στη δικαιοσύνη να κρίνουν αυτές τις πράξεις».

Ερωτηθείς πως αντέδρασαν απέναντι στο περιστατικό οι συνάδελφοί του στην ΕΚΤ, απάντησε χαρακτηριστικά «…σαν απλοί συνηθισμένοι άνθρωποι», είπε ότι «στην Ελλάδα η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αμφισβητείται», ενώ διασαφήνισε ότι το περιστατικό δεν επηρέασε καθόλου τη στάση του.

«Συχνά στις κυβερνήσεις δεν αρέσει όταν ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και τη νομισματική σταθερότητα. Όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες οφείλουν να λένε τα πράγματα όπως έχουν», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, και προσέθεσε ότι «κάνω όσα μου επιβάλει η αρμοδιότητά μου, δηλαδή όσα επιβάλει ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη, τίποτα περισσότερο».

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη»

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη», καθώς και ότι χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα.

Επισήμανε ωστόσο ότι για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χρειάζεται ανάπτυξη και για να υπάρξει ανάπτυξη, απαιτείται αύξηση της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις.

«Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την απελευθέρωση των αγορών και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες, χρειάζεται το σωστό μείγμα πολιτικών ώστε να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο αποδοτικός και να προσελκυστεί ξένο κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο βουνό των κόκκινων δανείων, ανέφερε ότι ένα 70% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.), και ένα ποσοστό 20-25% το οποίο οφείλεται σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Εκτίμησε ότι οι τράπεζες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και από την κορύφωση του προβλήματος τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.

Προσέθεσε πάντως ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της α' κατοικίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα.