Το δίδαγμα από την Ιταλία είναι ότι χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις για να λαμβάνουν μέτρα, όταν χρειάζεται, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών σε δύσκολες περιόδους, όπως φάνηκε στην Ιταλία», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει μέτρα, όπως έγινε και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο ίδιος.
Στην παγκόσμια οικονομία πνέουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, η Ευρώπη υποτίμησε τους κινδύνους του πολέμου, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παράγοντες κινδύνου πηγάζουν από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας ενεργειακός γίγαντας και εξαρτόμαστε από αυτόν.
Μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι έχει μεγάλη τύχη, επειδή τα έσοδα από τον τουρισμό πάνε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Η ΤτΕ θα χρειαστεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, είπε.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος
Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, είπε ότι «η κυβέρνηση δίνει λεφτά, κάνει το καλύτερο δυνατό, δεν μπορεί να κάνει περισσότερο». Πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη, εξ ου και η απόφαση που ελήφθη χθες στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου.
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, για να πληρώνουμε τους τόκους του εθνικού χρέους. «Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιστρέψουμε σε δημοσιονομική ισορροπία» είπε και πρόσθεσε: «Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία. Μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι αυξήθηκαν στα spread».
«Δεν ευδοκιμούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών»
Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το δίδαγμα από την Ιταλία είναι ότι χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις για να λαμβάνουν μέτρα, όταν χρειάζεται.
«Δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών σε δύσκολες περιόδους, όπως φάνηκε στην Ιταλία» είπε. «Η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει μέτρα, όπως έγινε και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε.
Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είναι εξωγενής λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Αν σταματήσει ο πόλεμος, πρόσθεσε, θα αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά η οικονομία, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα.
Χαρακτήρισε εφικτό στόχο την επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας ότι για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά σταθεροί. Αν το πετύχουμε, θα εισρεύσουν στην Ελλάδα υβριδικά κεφάλαια, όπως είπε.
Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022
Σε αναθέωρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως εξήγησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η ΤτΕ προέβλεπε για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%. όμως η πρόβλεψη στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν στο 80% των εισπράξεων του 2019. Όμως απ' ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά, το 100%.
Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στις παροχές που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται εν όψει του δύσκολου χειμώνα υποστήριξε ότι δε μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια. Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος και είναι απόλυτος. Προέβλεψε ότι η χώρα μπορεί να την κατακτήσει εντός του 2023.
Υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Επομένως μεσοπρόθεσμα ο προϋπολογισμός θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τη δαπάνη για τόκους από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση έδωσε για την πανδημία περίπου 40 δισεκατομμύρια. Τόσο αυξήθηκε περίπου το δημόσιο χρέος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δίνει επίσης τώρα επιδοτήσεις για να καλύψει τους αυξημένους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, άρα νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό. Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο».
Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια, ενώ ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος και είναι απόλυτος. «Νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Άρα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα, δε λέω αύριο, να επιστρέψουμε σε μια δημοσιονομική ισορροπία και δημοσιονομική ισορροπία σημαίνει ότι θα πρέπει τουλάχιστον να μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους του δημοσίου χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι δεν θα αυξηθούν πολύ, προσθέτοντας ότι ναι μεν ανεβαίνουν τα ονομαστικά επιτόκια, τα πραγματικά επιτόκια όμως, δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον ο πληθωρισμός, είναι πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.
«Οι κεντρικές τράπεζες θ' ανεβάσουν τα επιτόκια όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, άντε το πολύ μέχρι το τέλος του '23. Μετά θ' αρχίσουμε να τα μειώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.